Michel Preud'homme zoals we hem kennen: bloedfanatiek
NOS Voetbal

Ajax is gewaarschuwd voor de onbegrensde bezetenheid van Preud'homme

In Saudi-Arabië, België (drie keer) en Nederland werd hij verkozen tot trainer van het jaar. Als keeper was Michel Preud'homme al een Belgische legende, die status heeft hij ook als trainer bereikt.

Dinsdagavond zit hij op de bank bij 'zijn' Standard Luik tegen Ajax in de derde voorronde van de Champions League. Ajax-coach Erik ten Hag zal van heel goeden huize moeten komen als hij zijn collega in de andere dug-out wil verrassen. Want Preud'homme staat er bekend om tegenstanders tot in tien cijfers achter de komma door te lichten.

FC Twente

Bovendien is Preud'homme (59) meer dan uitstekend op de hoogte van het Nederlandse voetbal. In het seizoen 2010/2011 leidde hij FC Twente ten koste van Ajax naar de Johan Cruijff Schaal en de KNVB-beker. Maar de ultieme bekroning ontbrak: in de laatste speelronde moest FC Twente de landstitel in een rechtstreeks gevecht aan Ajax laten.

Jan van Halst was destijds algemeen manager bij de Enschedese club. "We speelden met Twente een keer vriendschappelijk tegen AA Gent, daar was hij toen trainer. We waren onder de indruk van zijn fanatisme en de georganiseerde manier waarop hij zijn ploeg liet spelen."

Preud'homme wil Ajax uit de comfortzone halen

Nadat Twente in 2010 kampioen was geworden onder Steve McClaren deed Preud'homme zijn intrede in Tukkerland. Van Halst: "Hij wilde dat er bedjes kwamen op ons trainingscomplex zodat de spelers konden rusten. Maar daar was dat complex totaal niet op toegerust. Dus moesten er bouwketen worden geregeld, maar daar zat dan weer geen airconditioning in. Dat was nogal een toestand."

Het tekent de bezetenheid van de Belgische coach. Iets dat hij ook langs de lijn uitstraalt. Het heeft hem regelmatig botsingen opgeleverd met scheidsrechters. Maar bovenal heeft het hem succes gebracht. Bij nagenoeg elke club waar Preud'homme als coach actief was won hij prijzen.

Kind van Luik

Deze zomer keerde hij na een sabbatical terug bij de club waar hij als speler en trainer een icoon is. Preud'homme werd geboren onder de rook van Luik, speelde er van 1977 tot 1986 en was er al eerder werkzaam in de technische staf van 2001 tot 2008. Met Ajax wacht hem ook een warm weerzien met Alfred Schreuder. De huidige assistent van Erik ten Hag vervulde die functie ook onder Preud'homme bij FC Twente.

Preud'homme: "Hoewel we maar een jaartje hebben samengewerkt is het contact altijd gebleven. Hij kende vooral de Nederlandse voetbalcultuur, ik bracht andere kennis mee. Dat is verrijkend geweest voor allebei."

De dag dat Preud'homme en FC Twente de landstitel verspeelden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl