Ajax geeft 2-0 voorsprong weg in Luikse snelkookpan

Aan de hand van Dusan Tadic leek Ajax een reuzenstap te zetten richting de play-offs van de Champions League. Maar een 2-0 voorsprong werd weggegeven: 2-2.

Voor de Amsterdammers scoorden Klaas-Jan Huntelaar en Tadic. Na rust herstelden Mehdi Carcela en Renaud Emond - een penalty in blessuretijd - het evenwicht.

De Servische miljoenenaankoop bewees in België, net als een ronde eerder tegen Sturm Graz, zijn waarde. Eerst vond hij met een voorzet vanaf rechts het hoofd van Huntelaar, die doelman Guillermo Ochoa onder de bal door zag gaan.

Klaas-Jan Huntelaar kopt raak

Vervolgens eiste Tadic de hoofdrol op door op aangeven van David Neres diagonaal via de binnenkant van de paal binnen te schieten. Een minuut eerder toonde hij zich nog zich te sociaal door in kansrijke positie af te leggen op Huntelaar. Verdediger Konstantinos Laifis voorkwam met een tackle een doelpunt.

Hoewel de door voormalig FC Twente-coach Michel Preud'homme getrainde thuisploeg in de eerste helft via Mehdi Carcela en Orlando Sá ook enkele behoorlijke kansen kreeg, ging Ajax in het broeierig warme Luik met een riante voorsprong de rust in.

Mehdi Carcela

Het had kort na de pauze nog mooier kunnen worden, maar Hakim Ziyech schoot na een pass van Tadic met zijn chocoladebeen naast.

Daarmee sneed Ajax, met Daley Blind centraal achterin en Frenkie de Jong weer op het middenveld, zichzelf lelijk in de vingers. Creatieveling Carcela probeerde het opnieuw van afstand en dit keer moest André Onana een antwoord schuldig blijven.

Plots ging het eventjes spoken op Sclessin en bleek Ajax kwetsbaar. De ingevallen Renaud Emond kopte de bal via de paal in de handen van Onana. De ingelaste drinkpauze die daarop volgde kwam trainer Erik ten Hag goed uit om orde op zaken te stellen.

Standard Luik komt vanaf de stip op 2-2

Met Zakaria Labyad voor Ziyech en Donny van de Beek voor De Jong dacht Ajax de zege in de slotfase over de streep te trekken. Huntelaar had zelfs de 3-1 op zijn schoen. Ochoa pareerde met zijn been.

In blessuretijd ging het alsnog mis. Noussair Mazraoui vloerde Moussa Djenepo. De toegekende penalty werd benut door Emond.

Indien de Amsterdammers volgende week dinsdag Standard Luik uitschakelen, wacht in de play-offs een confrontatie met Slavia Praag of Dinamo Kiev. In Tsjechië werd het 1-1.