1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS Nieuws

Oplossing voor personeelstekort beveiligingsdienst politie in zicht

De politie heeft mogelijk een oplossing gevonden voor het probleem van de onderbezetting bij de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB). De dienst, die onder andere verantwoordelijk is voor de beveiliging van bedreigde politici, kampt al lange tijd met een personeelstekort.

"Een van de belangrijkste maatregelen is dat we behalve intern ook extern gaan kijken naar mensen met ervaring, zonder dat ze een politiediploma hebben", zei Harro Kras van de DKDB in het NOS Radio 1 Journaal.

Hij denkt aan oud-medewerkers van de DKDB of mensen die bijvoorbeeld in het leger "bepaalde vaardigheden" hebben opgedaan. Die moeten dan wel bereid zijn om binnen een aantal jaren een politiediploma te halen.

Basisopleiding

Eenmaal aangenomen krijgen ze eerst de basisopleiding van de DKDB zelf, zoals ook politiemensen die krijgen als ze bij de DKDB gaan werken. "Pas na de afronding van die opleiding kunnen ze dit werk gaan doen", zegt Kras. "Uitgesteld krijgen ze van ons de politieopleiding, zodat ze ook breder inzetbaar zijn op het moment dat ze iets anders willen doen."

De DKDB wil de komende tweeënhalf jaar honderd mensen werven. Kras rekent erop dat daarmee het probleem van het personeelstekort over een aantal jaren is opgelost. Door dat tekort zijn DKDB-medewerkers de afgelopen jaren zwaar belast geweest, maar iedereen die beveiliging nodig had, was maximaal beveiligd, aldus Kras.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl