Milou Welink
NOS Nieuws

Beveiliging Oranjes dit jaar zichtbaarder dan ooit

Meer dan ooit tevoren was tijdens deze Koningsdag de beveiliging zichtbaar. Er waren vandaag in Zwolle dan ook veel meer agenten en beveiligers aanwezig bij het bezoek van koning Willem-Alexander en zijn familie, zowel zichtbaar als onzichtbaar.

"Wat vooral opviel, was dat er veel meer agenten in burger rondliepen. Zoveel agenten en beveiligers in burgerkleding heb ik eerder nooit op Koningsdag rond zien lopen", aldus NOS-verslaggeefster Pauline Broekema. "Daarnaast was er ook extra camerabewaking en werd er meer aan 'crowd control' gedaan."

Veel beveiliging in Zwolle

Er werd preventief gefouilleerd, tassen werden gecontroleerd en er werd streng op toegezien dat niet meer dan het maximale toegestane aantal mensen op elke locatie werd toegelaten. Duidelijk zichtbaar waren ook de zwarte koffertjes waarmee beveiligers net als vorig jaar rondliepen. Een aantal daarvan betreft geen koffertjes maar uitklapbare kogelwerende schermen.

Tijdens het bezoek van de koninklijke familie was er geen enkel incident. Er werden geen aanhoudingen verricht en alle betrokken veiligheidsinstanties toonden zich na afloop dik tevreden met het verloop van de dag. De meeste mensen zullen alle veiligheidsmaatregelen dit keer echter niet zijn ontgaan.

Koning

Ook de koning zelf had er iets over te zeggen: "We leven in moeilijke tijden. Maar we moeten gewoon doorgaan met feestvieren, met onze manier van leven. Ik ben ervan overtuigd dat diegenen die verantwoordelijk zijn voor de veiligheid het beste gedaan hebben om ervoor te zorgen dat iedereen hier veilig met ons Koningsdag kan vieren."

Willem-Alexander over beveiliging: we laten ons niet kapotmaken

De Zwolse burgemeester Henk Jan Meijer had vooraf al aangegeven dat de veiligheidsmaatregelen zouden worden aangescherpt vanwege de recente aanslagen in Brussel en Parijs. Maar, zo had hij ook laten weten, "Koningsdag is al een van de meest beveiligde evenementen in Nederland".

Zo waren er extra bewakingscamera's opgehangen in de stad. Via die camera's werden individuen in de menigte gevolgd, ook smartphones en tablets van beveiligers op straat werden gebruikt om de vinger aan de pols te houden.

"In totaal hadden we veertig vaste camera's langs de route, allemaal de nieuwste megapixel-camera's waarmee extreem scherpe beelden via glasvezel naar onze controlekamer werden doorgestuurd", aldus Ronald Memelink van I-watch, dat al het cameratoezicht tijdens deze Koningsdag verzorgde en coördineerde.

Vanuit de controlekamer van I-watch hielden politie en de Dienst Bewaken en Beveiligen (voorheen de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging) alle bezoekers aan het evenement in de gaten.

Beelden

Het aantal camera's in Zwolle was voor deze gelegenheid verdubbeld. "Daarnaast hadden we bodycams, werd er doorlopend beeld vanuit een helikopter doorgegeven en maakten we ook gebruik van de beelden van de NOS. Dat gaf ons een perfect overzicht", aldus Memelink.

Ook het cameratoezicht was dit jaar tijdens Koningsdag uitgebreider dan ooit

"Elk ongewenst, opvallend of afwijkend gedrag kan zo worden geregistreerd. Met alleen cameratoezicht kun je natuurlijk niet alles voorkomen. Maar het is een ontzettend effectief preventief hulpmiddel. In deze tijd onmisbaar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl