1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS NieuwsAangepast

Speciale eenheid ingezet bij beveiliging Wilders

Sinds een paar dagen helpt een speciale eenheid van de marechaussee bij het beveiligen van Geert Wilders. Na berichtgeving in De Telegraaf, bevestigen bronnen tegenover de NOS dat er leden van de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB) zijn toegetreden tot het team rond de PVV-leider.

De medewerkers van de BSB hebben taken overgenomen van de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB). Die raakte vorige week in opspraak vanwege een agent, die informatie had doorgespeeld aan mensen in zijn omgeving. Daarna werd bekend dat in 2015 twee beveiligers van Wilders op non-actief waren gesteld, onder meer omdat ze hun huis met crimineel geld hadden gekocht. Na het horen van dit nieuws liet Wilders weten dat hij zich niet langer veilig voelde.

Teams

De BSB is onderdeel van de Koninklijke Marechaussee. De dienst beschikt over beveiligings-, arrestatie- en observatieteams. Die worden onder meer ingezet voor de bewaking van ambassades in landen als Irak en Afghanistan, maar ook voor bescherming van belangrijke Nederlandse ambtenaren en politici als die naar het buitenland gaan.

Leden van de brigade hebben in tegenstelling tot DBB'ers een militaire achtergrond. Hun opdrachten zijn geheim.

Veiligheid

De ophef rond de DBB ontstond na de arrestatie van Faris K., die deel uitmaakte van het beveiligingsteam rond Wilders. Hij wordt ervan verdacht dat hij vertrouwelijke informatie heeft gelekt. Inmiddels is K. weer op vrije voeten.

Volgens premier Rutte en minister van Justitie Blok kwam de veiligheid van de PVV-leider niet in gevaar door de lekkende agent. Desalniettemin besloot Wilders al zijn openbare campagne-activiteiten af te zeggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl