1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS NieuwsAangepast

Blok blijft erbij: Wilders kan veilig zijn werk doen

Minister Blok vindt het jammer dat PVV-leider Wilders alle publieke activiteiten voor de verkiezingen opschort. Maar hij blijft ervan overtuigd dat Wilders veilig zijn werk kan doen. Dat zei de minister na overleg op het Torentje met onder anderen premier Rutte.

Wilders maakte vanmiddag bekend dat hij voorlopig niet meer in het publiek campagne voert. Hij kwam tot dat besluit nadat het AD had gemeld dat tegen de beveiliger die verdacht wordt van het lekken van geheime informatie aan criminelen al eerder verdenkingen waren gerezen. De PVV-voorman noemde dat enorm verontrustend nieuws.

Blok: Wilders kan veilig zijn werk doen

Begrip

Blok zei dat hij er begrip voor heeft dat Wilders al heel lang onder moeilijke omstandigheden zijn werk moet doen, maar de minister benadrukte dat ook volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid de veiligheid van Wilders en andere politici is gewaarborgd.

Blok zei ook dat hij vandaag een paar keer contact heeft gehad met de PVV-leider en dat Wilders op de hoogte wordt gehouden van eventuele nieuwe feiten in het onderzoek tegen de beveiliger. De minister voegde eraan toe dat Wilders zijn eigen inschatting maakt en dat hij die respecteert. "Maar het is in Nederland veilig genoeg voor de heer Wilders en voor de andere politici om op campagne te gaan."

Andere PVV'ers

Wilders zei vanavond in een toelichting dat hij eerst meer wil weten over welke informatie aan wie is gelekt, binnen en buiten de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB, de dienst die hem beveiligt). Volgens de PVV-leider kan hij nu niet helemaal op die dienst vertrouwen. Hij vindt dat hij te vaak dingen uit de media verneemt, die hij niet al eerder van de DBB of van het kabinet heeft gehoord.

Wilders: wil alles weten over het lek

Hij benadrukte dat het niet alleen om zijn eigen veiligheid gaat, maar dat "ook honderd tot tweehonderd enthousiaste PVV'ers uit het land" op openbare bijeenkomsten afkomen. "Ik neem het zekere voor het onzekere."

Wilders zei verder dat het opschorten van zijn publieke campagne alleen slaat op activiteiten op straat. Hij is wel van plan om mee te doen aan de televisiedebatten waaraan hij zijn deelname heeft toegezegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl