'Mensen zijn zich onvoldoende bewust van de gevaren van het beklimmen'

Bezoekers van Drentse hunebedden moeten meer respect krijgen voor dit prehistorische erfgoed, vinden de organisaties die ze beheren. Daarom is het beklimmen van de oude grafkamers vanaf vandaag niet meer toegestaan. Nieuwe bordjes moeten ervoor zorgen dat de bezoekers niet gaan klimmen.

"Bezoekers willen een mooie foto maken, maar dat kan eigenlijk niet want er staan zoveel mensen bovenop dat je het hunebed niet eens meer ziet", zegt Hein Klompmaker, directeur van het Hunebedcentrum. Volgens hem gaan jaarlijks zo'n 100.000 mensen een hunebed op.

Begraafplaats

"Wij pleiten ervoor het terrein van hunebedden te beschouwen als een begraafplaats. Daar wordt uitgegaan van respectvol gedrag uit eerbied voor de gestorvenen. Daar komt geen handhavingspolitie kijken en weet iedereen hoe hij of zij zich dient te gedragen."

Terwijl Klompmaker vertelt in Borger, bij het grootste hunebed van Nederland, zijn kinderen op de achtergrond deze D27 aan het beklimmen.

De maatregel is ook bedoeld voor de veiligheid van de vele klimmers. Vorig jaar viel een kind van 8 nog van een hunebed en raakte bewusteloos. Er moest een traumahelikopter aan te pas komen. "Het is geen goedgekeurd klimrek. Mensen zijn zich onvoldoende bewust van de gevaren van beklimmen, uitglijden, misstappen."

Hunebed Highway

Tegelijkertijd probeert Drenthe meer toeristen naar de provincie te lokken, waarbij de hunebedden een belangrijke rol spelen. Zo wordt de weg N34, die langs 47 hunebedden voert, sinds vorige maand met speciale borden aangeduid als Hunebed Highway.

STER reclame