Eredivisie 18/19: 'Professor' Eiting klopt op de deur bij Ajax

Carel Eiting Pro Shots
Geschreven door
Jitse Bos

In een tiendelige serie telt NOS Sport af naar het nieuwe eredivisieseizoen. Vandaag deel 9: Ajax.

Als in de tweede helft van Standard Luik-Ajax het fluitsignaal klinkt voor een drinkpauze, snelt Carel Eiting naar zijn teamgenoten. De 20-jarige middenvelder is aan het warmlopen langs de zijlijn, maar werpt zich in deze ingelaste pauze op als mentor van de groep.

Eerst richt hij zich tot André Onana, die met het hoofd naar beneden loopt vanwege de 1-2. Eiting spreekt hem kort toe. Dan Klaas-Jan Huntelaar. Het blijft bij een tikje op de rug. Nicolás Tagliafico dan. Een opbeurende opmerking. Bij Frenkie de Jong blijft hij iets langer staan. Nog even naar David Neres, die een slok van het water neemt terwijl hij luistert naar de woorden van Eiting. Tot slot nog een keer naar Frenkie de Jong. Die luistert, knikt en lacht.

De professor

Eiting laat zich de hele voorbereiding al van zijn beste kant zien. Hij komt niet over als een talent dat het eerste elftal ziet als een snoepwinkel. Heel volwassen. Maar ook ongeremd.

Eiting is een slimme jongen. Hij wordt ook wel de professor genoemd. Voornamelijk vanwege zijn VWO-opleiding. Die bijnaam doet denken aan de hitserie La Casa de Papel, waarin de hoofdpersoon 'de professor' heet en met meesterzetten een plan tot in details uitstippelt. Eiting is een tacticus. Zowel op als naast het veld.

Imago

Een interessant gesprek met Hein Eiting, de vader van Carel, zorgt ervoor dat we het talent van Ajax nog beter leren kennen. Eiting senior moet wel lachen als het over het imago van zijn zoon gaat.

"Hij heeft dan wel atheneum gedaan, maar dat deden wel meer jongens uit zijn lichting. Kaj Sierhuis bijvoorbeeld. Die heeft zelfs nog een klas overgeslagen en Economie gestudeerd. Ook wordt Carel weleens gezien als een hockeyer. Misschien vanwege zijn naam? Carel, met een c. Hij heeft nooit gehockeyd, maar zijn twee broers hockeyen wel."

Carel Eiting met generatiegenoten Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong ANP Pro Shots

Hoewel hij vorig seizoen al een paar keer mocht ruiken aan het eerste elftal, bleef een echte doorbraak uit. Dit jaar lijkt het wel zover te zijn. In de eerste twee wedstrijden om een ticket voor de Champions League - tegen Sturm Graz - is Eiting zelfs basisspeler. Tegen Standard Luik moet hij het doen met een korte invalbeurt.

Parool-columnist Henk Spaan volgt Eiting al geruime tijd. "Ik weet dat hij VWO heeft gedaan en ik observeer hoe hij zich gedraagt. Er zijn voorbeelden van voetballers die slimmer zijn dan de trainer en dat gaat niet altijd goed. Ik zie maar één valkuil voor een spoedige en goede ontwikkeling bij Ajax en dat is als Eiting de trainer in de gaten krijgt."

Spaan geeft een voorbeeld uit de uitwedstrijd tegen Sturm Graz. "Toen hij gewisseld werd tegen Sturm Graz ging hij met een lach van het veld. Het was een lach van suprematie. Zo van: 'Waarom wissel jij mij? Ik speel toch goed?' Dat is wat ik zag."

Carel Eiting in de Champions League tegen Sturm Graz Pro Shots

Spaan is lovend over de middenvelder. "In Jong Ajax speelde hij vaak met Donny van de Beek en Abdelhak Nouri. Hij viel niet uit de toon bij deze spelers, die allebei een jaar ouder zijn. Dat zegt wel wat", zegt Spaan. "Ik vind Eiting en Van de Beek veel beter dan Schöne en ik begrijp ook niet waarom Schöne nog wordt opgesteld door Erik ten Hag."

Eiting moet voor de balans zorgen op het middenveld. Een ideale '6', zo omschrijft Spaan hem. Ook vader Eiting weet dat zijn zoon zich op die positie moet richten. "Van de Beek, Frenkie de Jong, Siem de Jong, Ziyech en Tadic zijn van origine aanvallende spelers. Alleen Schöne en Carel hebben een verdedigende rol. Hij heeft het voordeel dat hij zich onderscheidt met verdedigende kwaliteiten. Al is het wel zo dat hij nog meer aan zijn fysiek moet werken en op die manier sterker wordt in de duels. Carel denkt simpel. Speelt direct."

Clichés

Als Carel Eiting vragen krijgt over zijn positie zegt hij "sorry" na eerder geuite clichés als "ik moet gewoon hard trainen" en "er is veel concurrentie op het middenveld". Om vervolgens aan te vullen: "Ik kan er niets anders van maken." Wat komt, dat komt, weet hij ook. "Ik denk ook niet na over een verhuur, of zo. Ik heb geduld en ik zie wel."

Hein Eiting ziet dat ook wel terug bij zijn zoon. "Sommige spelers bij topclubs overschatten zichzelf. Carel is realistisch. Natuurlijk moet ik nu oppassen dat ik als vader niet te lovend ga praten over hem, maar zo is het echt."

Transfers Ajax

Nieuw: Daley Blind (Manchester United), Dusan Tadic (Southampton), Hassane Bandé (KV Mechelen), Zakaria Labyad (FC Utrecht), Perr Schuurs (Fortuna Sittard)

Vertrokken: Justin Kluivert (AS Roma), Deyovaisio Zeefuik (FC Groningen), Nick Viergever (PSV), Amin Younes (Napoli), Mitchell Dijks (Bologna), Norbert Alblas (NEC), Mateo Cassierra (FC Groningen, verhuurd)

Eiting senior herinnert zich het omslagpunt nog goed. "Vanaf de B-junioren heeft Carel de knop omgezet. Hij dronk geen cola meer en hij at alleen nog maar gezond. Hij houdt uiteraard van lekker eten, maar nu kan ik een broodje kroket eten naast hem zonder dat hij daar moeite mee heeft."

Het is een mooi bruggetje naar een opmerking van Spaan, die Eiting afgelopen seizoen iets te zwaar vond ogen. "Eiting is nu op gewicht", aldus Spaan.

Vader Eiting lijkt dat wel te kunnen beamen. "Carel heeft heel hard getraind in de vakantie. Dat heeft hem wel geholpen. Carel is fysiek sterker geworden. Zijn manier van bewegen oogt wat minder soepel, terwijl hij juist heel wendbaar is. Hij is niet iemand van de eerste meters, maar dat weet hij te compenseren door zich te goed te positioneren", aldus senior.

Carel Eiting met Klaas-Jan Huntelaar, zijn 'slapie' gebroederlijk op de bank Pro Shots

"In de Premier League is het veel fysieker. Dat vraagt ander type voetbal. Dat is - nog - niet zijn spel. Dat weet hij ook te goed."

Hein Eiting is niet een vader die als een fan voor de televisie zit en zich schreeuwend in een stadion begeeft. "Dat deden wij vroeger langs de lijn ook al niet."

Wel of niet naar Ajax?

Kritisch blijft hij altijd wel. Pakweg twaalf jaar geleden was dat ook al zo. Eiting en zijn vrouw Frouwke, zoals de moeder van Carel heet, stonden niet te springen om hun zoon van AFC naar Ajax te laten gaan.

"Toen Carel werd gescout door Ajax was hij nog erg jong. Hij was een jaar of 7, 8. En hij was eerstejaars E. Wij als ouders twijfelden heel erg of we Carel al wel op die leeftijd naar Ajax moesten laten gaan. Wij vonden het wat vroeg. Hij kon toch prima nog twee of drie jaar bij AFC spelen en dan die stap maken?", legt Eiting uit.

"John van den Brom was hoofd jeugdopleidingen bij Ajax. En een vriend van mij kende hem, dus we kwamen met Van den Brom in contact. We hadden een gesprek en Van den Brom was eigenlijk wel heel overtuigd van de kwaliteiten van Carel. Hij vond hem uitzonderlijk op die leeftijd."

"Na het gesprek hadden wij zoiets van: daar zit wat in, in wat Van den Brom zegt. En toen hebben wij onze mening bijgesteld en is Carel alsnog naar Ajax gegaan."

STER Reclame