In samenwerking met
Omroep Flevoland
NOS Nieuws

Dna-sporen bewijzen: wolf was ook in Flevoland

Voor het eerst is er hard bewijs dat er een wolf in Flevoland is geweest. Begin vorige maand zijn in de gemeente Zeewolde twee schapen doodgebeten en dna-onderzoek heeft nu uitgewezen dat een wolf daarvoor verantwoordelijk is.

Hoe hij in Zeewolde terechtkwam is niet precies duidelijk. Het dier heeft daarvoor een van de Randmeren moeten overzwemmen of een brug moeten oversteken, vertelt wolvenexpert Hugh Jansman van de Wageningen Universiteit tegen Omroep Flevoland. "Wolven zijn sterk genoeg om het Veluwemeer over te zwemmen of 's nachts als het rustig is bruggen over te steken."

Wattenstaafje langs de wond

De dna-test gebeurde met een wattenstaafje, dat langs de wond van het dode schaap is gehaald. "Het dna is daarop onderzocht en dat bleek van een wolf te zijn", zegt Jansman. "Naar mijn weten is dit de eerste wolf die Flevoland op eigen kracht heeft aangedaan."

De eigenaar van de dode schapen kan de schade claimen bij het Faunafonds. Sinds de vondst van de dode schapen zijn er in de provincie geen meldingen meer geweest van doodgebeten dieren.

De wolf is het afgelopen jaar in steeds meer provincies gesignaleerd, maar met name in het oosten van het land. Daar zijn ook meerdere schapen doodgebeten. In mei werd voor het eerst in honderden jaren een wolf gezien in Friesland.

Advertentie via Ster.nl