1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS Nieuws

Meeste Nederlanders vertrokken van Lombok

De meeste Nederlanders die na de aardbeving van zondag wilden vertrekken van Lombok en de Gili-eilanden, zijn op weg naar huis. Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat zeker 300 mensen zijn vertrokken of geëvacueerd.

Van de Gili-eilanden zijn alle Nederlanders weggehaald, terwijl nog enkele tientallen op Lombok verblijven. Buitenlandse Zaken zegt dat zij allemaal vliegtickets hebben, en vandaag, morgen of uiterlijk vrijdag het eiland verlaten.

Sommige Nederlanders blijven vrijwillig achter, bijvoorbeeld degenen die daar werken. Vrijwel iedereen die dat wilde, heeft contact kunnen leggen met familieleden op de eilanden.

Noodhulp Europese Commissie

De Europese Commissie heeft voor eerste noodhulp voor de slachtoffers op Lombok 150.000 euro ter beschikking gesteld. Het geld is bestemd voor 4000 mensen in het noorden en oosten van het eiland.

Via het Indonesische Rode Kruis worden dekens, matrassen en dekzeilen gekocht voor de gedupeerden. Van het geld moeten ook schoon drinkwater, medicijnen en psychologische hulp beschikbaar worden gesteld.

Het dodental van de aardbeving, 131, zal nog oplopen, zegt de Indonesische regering. Een woordvoerder zei dat er meer meldingen zijn van doden, maar dat die berichten nog bevestigd moeten worden.

Bijna 2500 mensen zijn ernstig gewond geraakt door de aardbeving. Ruim 150.000 mensen zijn dakloos.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl