Reuters

De reddingsoperatie op het Indonesische eiland Lombok komt traag op gang, en de situatie lijkt niet snel te verbeteren. Mensen slapen na de aardbeving van zondag in tenten.

"De hulpverlening komt vooral op gang door particuliere hulp", zegt correspondent Michel Maas in het NOS Radio 1 Journaal. "Langs de hoofdweg zie je konvooien met rijst, noodles en water richting het rampgebied rijden. Dat brengen ze naar de lokale bevolking, naar de slachtoffers."

Georganiseerde chaos

Als het op de hulp van de overheid aankomt, noemt Maas dat een georganiseerde chaos. "Je ziet dat het nu iets sneller gaat, omdat de overheid erin is geslaagd om zwaar materieel van Bali en Java te halen. Daardoor kan de puinhoop met grote bulldozers uit elkaar gehaald worden." Ook worden lokale politiebureaus en legerbasissen inmiddels ingericht op hulpverlening.

De Nederlandse Karin de Blank (28), die in Singapore woont, zou vakantie gaan vieren op Lombok. Nu werkt ze als vrijwilliger op het eiland. "Ik heb het idee dat er vanuit de overheid niet veel haast gemaakt wordt. Zeker niet in de minder bekende gebieden", zegt ze telefonisch vanuit een dorpje aan de voet van de vulkaan Rinjani.

Ze ziet dat de eerste basisvoorzieningen, als eten en drinken, wel al geregeld waren. Ook de eerste tenten waren er snel. "Maar als je verder kijkt ontbreekt het volgens mij op de langere termijn aan een plan."

De bevolking op Lombok woont tijdelijk in tenten. Reuters

Volgens een van de lokale vrijwilligers waar De Blank mee werkt, stagneert de hulp vooral door de lokale overheid. "Dat is geen kwestie van kwade wil, maar onkunde. Ze weten gewoon niet hoe ze dit aan moeten pakken."

Gelaten

Ook in andere dorpen gaat de reddingsoperatie moeizaam en reageert de bevolking gelaten op de situatie. "Ze beseffen dat dit het is. Ze zijn niet woedend op de regering. De mensen rekenen nergens op", zegt Maas. "Er is geen chaos of paniek", ziet De Blank ook. "Het is stabiel. En het ziet er niet naar uit dat het voor deze mensen snel beter wordt."

STER reclame