Reddingswerkers inspecteren de resten van een moskee op Lombok AFP

Op het Indonesische eiland Lombok zijn na de aardbeving van gisteravond meer dan 120 naschokken gevoeld. De zwaarste had een kracht van 5,2 en trof het eiland even voor 23.00 uur plaatselijke tijd. Mensen renden in paniek de straat op, maar er zijn voor zover bekend geen slachtoffers gevallen.

Gili-eilanden

Met hulp van het leger zijn meer dan 2000 toeristen van de naburige Gili-eilanden gehaald. Dat is een populaire toeristische bestemming. Veel toeristen willen naar huis, omdat ze bang zijn voor een nieuwe aardbeving of een tsunami.

Correspondent Michel Maas maakte vandaag de onderstaande reportage:

Toeristen ontvluchten Lombok: 'Ik dacht: nu komt het plafond naar beneden'

Een Amerikaanse toerist zei tegen persbureau AP dat het een worsteling was om aan boord te komen. "Mensen gooiden hun koffers aan boord en ik moest vechten om mijn man aan boord te krijgen, omdat hij gewond was geraakt."

De verwachting is dat het dodental verder zal oplopen. Op Lombok zijn meer dan 13.000 huizen ingestort, deels door een eerdere aardbeving, vorige week.

Mogelijk liggen er nog mensen onder het puin. In sommige delen van het eiland is de elektriciteit uitgevallen en zijn bruggen en wegen verwoest.

Reddingswerkers brengen een gewonde vrouw in veiligheid AFP

De rampenbestrijding zegt dat de ziekenhuizen op Lombok overvol zijn. Bij sommige ziekenhuizen worden patiënten op parkeerplaatsen behandeld.

STER reclame