Eredivisie 18/19: Feyenoorder Houtman zelfs bij Ajacieden geliefd

Peter Houtman, stadionspeaker en oud-voetballer van Feyenoord ANP/NOS
Geschreven door
Thierry Boon
NOS Sport

In een tiendelige serie telt NOS Sport af naar het nieuwe eredivisieseizoen. Vandaag deel 8: Feyenoord.

Het is een koude avond, eind januari. Peter Houtman brengt die vrijdag door met zijn zoon. Gewoon zoals vaders en zoons dat doen. Gezellig. Peter, zestig jaren jong, moet nog even iets halen in de auto. Hij stapt naar buiten. De temperatuur moet rond het vriespunt zijn. Plots krijgt hij het bloedheet. En voelt hij een verschrikkelijke pijn. Ach, het zal zijn maag wel zijn. Denkt hij.

Maar het was niet zijn maag. Peter Houtman, oer-Feyenoorder en al jarenlang de sympathieke stem van De Kuip, kreeg die winteravond een hartinfarct. Zijn zoon belde direct om hulp en al snel was er een ambulance aanwezig.

"Mensen, een heel goede middag allemaal!", klonk het zes weken later door de geluidsboxen van Stadion Feijenoord. "Sorry, ik heb een paar wedstrijden moeten laten schieten. Mijn rikketik werkte een beetje tegen..."

"Maar de motor is weer gereviseerd! Dus ik hoop straks alleen nog maar een APK nodig te hebben en goedgekeurd te worden." De Rotterdamse humor was alweer prima in orde bij de herstelde Houtman, die kon rekenen op een warm welkom van de fans.

Peter Houtman
@PHoutman
Paar weken moeten wachten, maar hóe heerlijk om weer thuis te zijn in onze eigen #Kuip! Fijn iedereen weer te zien en te spreken en dat met een lekker zonnetje! Nu nog een mooi resultaat en de dag kan helemaal niet meer stuk! #FEYaz
11 maanden geleden

"Ik voelde me net weer een voetballer", vertelt Houtman een halfjaar later vol trots. "De mensen gingen allemaal staan, klapten en scandeerden mijn naam. Ik heb iedereen hartelijk bedankt."

Ontspannen kijkt de oud-spits terug op zijn onverwachtse bezoek aan het ziekenhuis. Wat hem vooral bijstaat? De overweldigende en hartverwarmende steun uit alle delen van het land.

Dagtaak erbij

"Kaarten, berichten via de moderne media, fruitmanden, bloemen... Alles kwam binnen. Mijn vrouw wist op een gegeven moment niet meer waar ze het neer moest zetten."

Verstrengeld tussen slangen en gestopt in een voor hem tien centimeter te kort ziekenhuisbed, kreeg het Feyenoord-icoon een dagtaak erbij. "Ik mocht eigenlijk twee weken niets doen, maar ik was de hele dag bezig om iedereen te antwoorden."

Peter Houtman
@PHoutman
Beste mensen, hartelijk dank voor de vele, vele lieve beterschapswensen. Hoop snel weer de oude te zijn. Doedoei!!
1 jaar geleden

Het bleek dat Houtman zelfs geliefd is bij fans van grote rivaal Ajax. "Dat doet toch wel goed, hoor. Er werd geschreven: Peter, ik ben weliswaar een ras-Ajacied, maar jou gun ik het beste. Ik kom desnoods tulpen uit Amsterdam naar je brengen."

De gedrevenheid spat er weer van af bij de inmiddels 61-jarige man. Naast zijn werkzaamheden bij zijn grote liefde Feyenoord geeft hij lezingen en toont hij zich nog altijd van zijn sportieve kant.

Zo is hij zo nu en dan op een tennisbaan - "Ik maakte van de week toch een smakkerd op dat gravel, joh. Maar wel een ronde door hé!" - en het voetbalveld te vinden.

Niet koppen

"Ik mag alleen nog niet koppen, dat kan gevaarlijk zijn na mijn hartinfarct. Dat was wel even wennen", erkent Houtman, die meespeelt bij oud-Feyenoord.

"Ik kreeg laatst een hoge bal en bedacht me op het laatste moment dat ik niet mocht koppen. Tja, toen heb ik maar een omhaal gemaakt. Die ging maar net over!", vertelt hij met het enthousiasme van een kind.

Peter Houtman in het seizoen 2004/2005 Pro Shots

Ook zijn teamgenoten bij oud-Feyenoord moeten er tegenwoordig rekening mee houden dat hun spits de ballen niet meer mag koppen. "Ach, dat kon je toch al niet, krijg ik dan te horen."

Wie overigens denkt dat een stadionspeaker tijdens de zomerstop geniet van het zonnetje, komt bedrogen uit. Een reünie, de Open Dag, de lancering van het nieuwe thuisshirt, oefenduels, de Johan Cruijff Schaal: de stem van Houtman klonk overal.

Mijlpaal

Misschien nog wel een tikkeltje meer dan normaal kijkt de stem van De Kuip uit naar het nieuwe seizoen. Op 30 augustus is het precies twintig jaar na zijn eerste wedstrijd als speaker in het Feyenoord-stadion.

"Dat was een eredivisieduel", herinnert Houtman zich nog. "Thuis tegen MVV." Om er snel aan toe te voegen: "We wonnen met 3-1, meen ik."

Dit jaar wil de doelpuntenmaker van weleer een Feyenoord zien dat weer strijdt om de titel. "We moeten in ieder geval langer meedoen dan vorig jaar. Toen was het halverwege al verloren. Maar als je de selecties ziet van PSV en Ajax dan moet je ook eerlijk zijn en vaststellen dat het moeilijk gaat worden."

Transfers Feyenoord

Nieuw: Jordy Clasie (huur, Southampton), Luis Sinisterra (twee miljoen euro, Once Caldas), Yassin Ayoub (transfervrij, FC Utrecht), Joris Delle (transfervrij, NEC)

Vertrokken: Karim El Ahmadi (transfervrij, Al-Ittihad), Brad Jones (transfervrij, Al-Nasr), Bilal Basacikoglu (één miljoen, Kayserispor), Marko Vejinovic (één miljoen euro, AZ), Simon Gustafson (één miljoen, FC Utrecht), Gustavo Hamer (300.000, PEC Zwolle), Emil Hansson (huur, RKC), Miquel Nelom (transfervrij, onbekend)

Peter Houtman (l) won samen met onder anderen Johan Cruijff (r) de dubbel in 1984 ANP

Van zichzelf verwacht hij een meer dan stabiel seizoen. Als speaker is het bijvoorbeeld fijn dat Bilal Basacikoglu is vertrokken (Houtman: "Al had ik die naam vrij snel te pakken, hoor!") en er amper nieuwe spelers bij zijn gekomen.

Amrabat

"Nou, ja. Het zijn tegenwoordig natuurlijk niet alleen Jantjes en Pietjes meer. Al die namen zijn zo vreselijk veranderd, joh." Houtman geeft een voorbeeld. "Neem Sofyan Amrabat. Er staat Sofyan met een o. Dus zo las ik hem ook voor de eerste keer."

De eerstvolgende thuiswedstrijd kwam Amrabat voorzichtig richting Houtman toe, die tijdens de warming-up meestal langs het veld staat. "Hij vroeg heel beleefd: 'Kun u voortaan Soefyan zeggen? Dankuwel alvast.' Nou, geen punt joh!"

Op zondag 19 augustus zal de stem van Houtman voor het eerst dit eredivisieseizoen het Rotterdamse publiek weer welkom heten. Om de thuiswedstrijd tegen Excelsior ongetwijfeld af te sluiten met de bekende woorden: "Doei, doei!"

STER Reclame