AFP

Een vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie zonder akkoord kan ernstige gevolgen hebben voor de veiligheid van de inwoners van het land. Daarvoor waarschuwen Britse politiechefs in een brandbrief aan minister Javid van Binnenlandse Zaken.

De agenten vrezen met een 'no-deal-brexit' onder meer de toegang te verliezen tot informatie en middelen van EU-opsporingsdiensten. Dat kost de Britse politie "een aanzienlijk deel" van de operationele capaciteit.

"Er zullen flink wat extra middelen nodig zijn om de politie te laten opereren zonder EU-instrumenten. Dat is niet optimaal, waardoor de operationele efficiëntie en openbare veiligheid mogelijk in het gedrang komen", schrijven de politiechefs.

De brandbrief werd opgesteld door de organisatie waarin de Britse politiekorpsen verzameld zijn, The Association of Police and Crime Commissioners (APCC).

De Britse krant The Guardian kreeg de vertrouwelijke brief gisteren in handen, waarna de APCC besloot de brandbrief vandaag op de eigen website te publiceren.

Brexit-perikelen

De politiebazen willen dat Javid alvast anticipeert op een brexit zonder overeenkomst. De Europese Commissie adviseerde vorige maand de EU-lidstaten hetzelfde te doen nu de onderhandelingen tussen de EU en Groot-Brittannië over een soepele brexit in een impasse verkeren.

Ondertussen begint de tijd te dringen. Bij wet is vastgelegd dat op 29 maart 2019 om 23.00 uur de brexit een feit is. Volgens de Europese Commissie neemt de kans op een brexit-akkoord af. Britse politici beamen dat. De Britse minister Fox van Internationale Handel schatte de kans op een 'harde brexit' afgelopen weekeinde op 60 procent.

STER reclame