EU waarschuwt: bereid je voor op harde brexit, zonder deal

De kans dat er geen brexit-akkoord komt neemt toe, waarschuwt de Europese Commissie. En dus moeten de 27 EU-landen en het bedrijfsleven zich intensiever voorbereiden op het vertrek van de Britten. "Zelfs als er een overeenkomst wordt bereikt, zal de EU in een totaal andere situatie verkeren."

De commissie benadrukt dat bij een no-deal brexit er geen regeling komt voor EU-burgers in Groot-Brittannië en omgekeerd. Dat transport van goederen en diensten lastig en duur wordt, dat er opnieuw een harde grens met Ierland komt en dat de relatie met de EU wordt bepaald door bijvoorbeeld de Wereldhandelsorganisatie (WHO).

"Bereid je voor op het ergste, dat zeggen ze in Brussel natuurlijk al heel erg lang", zegt correspondent Sander van Hoorn. "En je moet je ook voorbereiden op het ergste. Maar dat ze het deze week herhalen, nadat er net weer een week met de Britten is onderhandeld, dat is op zijn minst opmerkelijk."

Toch benadrukken diplomaten dat we er niet te veel achter moeten zoeken, zegt Van Hoorn. "En ook morgen, als er weer op het ministerieel niveau vergaderd wordt, zul je dat soort politieke uitspraken niet horen. Ze zijn als de dood dat ze daarmee Londen onder druk zetten en dat ze daarmee de situatie alleen maar erger maken."

Deze waarschuwing uit Brussel heeft alles te maken met de politieke chaos hier.

Tom de Wit, correspondent Londen

In Groot-Brittannië zelf wordt ook voorzichtig rekening gehouden met een brexit zonder deal. Dat blijkt uit vragen van leden van de brexit-commissie die premier Theresa May gisteren beantwoordde. "Ik zei dat geen deal beter is dan een slechte deal. Daar blijf ik bij. Dat lijkt me terecht", aldus May.

"Deze waarschuwing uit Brussel heeft alles te maken met de politieke chaos hier", zegt correspondent Tim de Wit in Londen. "Sinds May een compromis sloot met de eigen regering over een zachtere brexit-koers, stapten er direct allerlei ministers op. Ook de brexit-vleugel in haar fractie vindt deze plannen veel te slap."

"En de kans is groot dat May in de onderhandelingen de komende maanden haar plannen nog meer zal moeten afzwakken om de EU tegemoet te komen. En hoe meer ze zal moeten toegeven, hoe moeilijker het voor haar wordt om een uiteindelijke deal in eigen land te kunnen verkopen. En daarmee is het no-deal brexit-scenario. met alle gevolgen van dien, zeker niet uit te sluiten."

EU waarschuwt: bereid je voor op harde brexit, zonder deal

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl