Dafne Schippers
NOS Sport

'Ze wordt te zwaar, ik zie de souplesse van Schippers niet meer'

Het is de dag dat de Europese atletiekkampioenschappen ook voor Dafne Schippers beginnen. Maar er is twijfel over haar vorm. "Ik zie bij Schippers iemand die sterker wordt, maar wat zich gaat wreken is dat ze volgens mij te zwaar wordt. De souplesse zorgde vroeger voor haar acceleratie en die zie ik niet meer", zegt onderzoeksjournalist Marco Knippen, in het Sportforum bij Langs de Lijn En Omstreken.

Schippers stapte een paar maanden na de Olympische Spelen in Rio (2016) over naar Rana Reider. Hij werd haar fulltime coach. De sprinttrainer moest haar nog meer richting de wereldtop duwen. Maar de tijden lopen alleen maar op en niet terug. "Ze heeft zich prestatief - qua tijden - niet verbeterd. Het is een coach die altijd zegt: de sporter hoeft niet na te denken, dat doe ik. Ik zet daar in het geval van Dafne Schippers grote vraagtekens bij", vertelt Knippen.

Sportforum over Schippers: 'Ik zie de souplesse bij Schippers niet meer'

Johan Kenkhuis - zwemanalist - snapt dat een sporter voor een andere weg kiest. "Je hebt maar acht tot tien jaar om alles uit je carrière te halen en dan neem je altijd een risico. Je kan ook niet na zes maanden al kijken naar het resultaat. Impulsen zijn soms belangrijk; het is heel complex om een trainer te kiezen."

Zwemster Femke Heemskerk

In het Sportforum gaat het ook over Femke Heemskerk. Zij lijkt terug na een zware periode. Ze trainde van 2015 tot 2016 onder de Franse coach Philippe Lucas. "Een fysiek, bruut trainingsregime. Daar moet je het lijf voor hebben. De zwemmers die daar succes haalden, waren dieseltjes. Femke is een Formule 1-wagen. Ze had daar niets te zoeken", aldus Kenkhuis.

Het kostte Heemskerk lang om weer op niveau te komen. "Het is fysiek heel zwaar, hij maakt heel veel meters. De techniek gaat helemaal weg. Het zijn daar geen technische zwemmers, maar rammers. De eerste keer dat ik haar zag zwemmen na vijf maanden dacht ik al: dit gaat niet goed."

Op de EK pakte Heemskerk maandag een zilveren medaille. "Goud had ze niet kunnen halen. Ik had het wel gehoopt voor Femke. Ik denk dat ze nog een keer heel fit wil verschijnen als het echt moet. Maar waar gaat ze zich op richten? Haar 100 meter is veel beter, maar dat wil ze niet horen want de 200 meter is toch wel haar liefde."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl