NOS SportAangepast

Heemskerk: het voelde alsof ik opnieuw moest leren zwemmen

'Het voelde alsof ik opnieuw moest leren zwemmen'

Femke Heemskerk is weer op de weg terug. Na de dramatisch verlopen Olympische Spelen in Rio de Janeiro heeft de 29-jarige zwemster haar pijlen gericht op de toekomst. Dat leek moeilijk na de opeenstapeling van teleurstellingen in het Braziliaanse bad. Toch wist ze in Rio al dat ze nog niet klaar was met de sport.

"Nadat ik niet geplaatst was voor de halve finale van de 100 meter vrije slag, moest ik in het zwembad blijven als juichteam. Als je klaar bent met je race, moet je daar de andere Nederlandse zwemmers ondersteunen. Ranomi zwom toen wel de halve finale en kort daarna was de 200 meter vlinderslag, een prachtige race."

Heemskerk genoot zo van die wedstrijd dat ze meteen de knoop kon doorhakken over haar toekomst.

Liefde voor de sport

"Ik zei toen tegen mezelf: 'Als ik zelfs na dit toernooi zo kan genieten van een zwemrace, dan is mijn liefde voor de sport zo groot dat ik niet op deze manier afscheid mag nemen.' De keuze was dus snel gemaakt."

Na de Spelen gooide Heemskerk het roer om. Ze zette een punt achter de samenwerking met Franse coach Philippe Lucas en koos voor de trainer waar ze in het verleden wel successen mee had geboekt, Marcel Wouda.

Dat was weer even wennen voor Heemskerk. "De laatste weken heb ik veel progressie geboekt, maar ik heb ook best even gestruggeld. Het voelde alsof ik opnieuw moest leren zwemmen."

Femke Heemskerk

Toch voelt alles nu weer vertrouwd, zegt Heemskerk: "Wat betreft de techniek is Marcel de allerbeste waar ik ooit mee heb gewerkt. We begrijpen elkaar heel goed en hij weet precies waar ik op moet focussen."

De olympisch kampioene van 2008 (4x100 vrij estafette) is dus nog lang niet klaar met haar zwemcarrière. "Het voelt een beetje als een opleiding. Ik ben nu bezig aan mijn scriptie en hij is nog niet af. Ik heb al veel mooie cijfers gehaald en ook veel onvoldoendes. Maar ik wil nog één keer een heel mooi cijfer halen. Cum laude afstuderen, dat zou lekker zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl