De Canadese minister van Buitenlandse Zaken Chrystia Freeland AFP

Canadese ambassadeur in Saudi-Arabië moet binnen 24 uur vertrekken

time icon Aangepast

Saudi-Arabië zet de Canadese ambassadeur in Riyad het land uit en roept zijn eigen ambassadeur in Canada terug. De Canadese ambassadeur moet binnen 24 uur het land verlaten, maakte het Saudische ministerie van Buitenlandse Zaken bekend. Ook worden alle nieuwe handels- en investeringstransacties met het land verbroken en worden alle onderwijs-uitwisselingen gestaakt.

Aanleiding is de oproep van de Canadese minister van Buitenlandse Zaken Chrystia Freeland aan Saudi-Arabië om gearresteerde burgerrechtenactivisten vrij te laten. Een van hen is Samar Badawi. Zij is de zus van de Saudische blogger Raif Badawi die al jaren in de gevangenis zit omdat hij kritiek uitte op de islam.

Volgens de Saudiërs probeert Canada zich te bemoeien met interne aangelegenheden. Het land benadrukt dat de opgepakte activisten een eerlijk proces krijgen. Mensenrechtenorganisaties zoals Amnesty zeggen al jaren dat verdachten geen eerlijk proces krijgen.

Chrystia Freeland
@cafreeland
Very alarmed to learn that Samar Badawi, Raif Badawi’s sister, has been imprisoned in Saudi Arabia. Canada stands together with the Badawi family in this difficult time, and we continue to strongly call for the release of both Raif and Samar Badawi.
10 maanden geleden

STER Reclame