Protest in januari in Berlijn tegen de gevangenschap van de blogger Raif Badawi
NOS Nieuws

Sacharovprijs voor Saudische blogger

De Saudische blogger, schrijver en activist Raif Badawi heeft de Sacharov Mensenrechtenprijs 2015 gewonnen. Dat heeft het Europees Parlement in Straatsburg bekendgemaakt. Aan de prijs voor vrijheid van denken is 50.000 euro verbonden.

De 31-jarige Badawi is de oprichter van de website Free Saudi Liberals. Daarop worden discussies gevoerd over politiek en religie. Hij werd in 2012 gearresteerd voor het beledigen van de islam op zijn site. Hij kreeg een gevangenisstraf van tien jaar, een boete van 300.000 dollar en de rechter oordeelde dat hij duizend zweepslagen moest krijgen.

Vorig jaar kreeg hij de eerste vijftig zweepslagen onder toeziend oog van honderden mensen. Badawi zit nog steeds in een Saudische cel.

De Sacharovprijs werd in 1988 ingesteld door het Europees Parlement en is genoemd naar de Sovjet-dissident en wetenschapper Andrej Sacharov. Vorig jaar ging de onderscheiding naar de Congolese gynaecoloog Denis Mukwege voor zijn inzet voor ­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­slachtoffers van seksueel geweld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl