Bahreinse betoger met een poster van de geëxecuteerde sjiitische geestelijke | EPA
NOS Nieuws

'Nederland moet meer doen tegen executies Saudi-Arabië'

Nederland moet veel meer doen om executies in Saudi-Arabië te voorkomen, stelt mensenrechtenorganisatie Amnesty International. "De afgelopen jaren heeft Nederland steeds gezegd dat Europa zich moet uitspreken tegen deze executies. Nederland is nu voorzitter van de Europese Unie en moet initiatief nemen", zegt woordvoerder Emile Affolter.

Saudi-Arabië executeerde vandaag 47 mensen, onder wie de bekende sjiitische geestelijke Nimr al-Nimr. Hij speelde een belangrijke rol bij de protesten in het land een paar jaar geleden. Sinds 1980 heeft het land niet meer zoveel mensen in een keer terechtgesteld. De geëxecuteerden waren veroordeeld voor terrorisme.

'Ze zijn gemarteld en zonder eerlijk proces veroordeeld'

Amnesty veroordeelt de executies. "Ze zijn terechtgesteld omdat ze kritiek hadden op het Saudische koningshuis", zegt Affolter. "En zelfs als ze betrokken zouden zijn geweest bij terroristische activiteiten, dan is er geen sprake geweest van een eerlijk proces. Veel van deze mensen zijn gemarteld en daarna ter dood veroordeeld."

Volgens hem moet Nederland de relatie met Saudi-Arabië gebruiken om te zorgen dat de mensenrechten verbeteren. "In Saudi-Arabië krijgen bloggers nog steeds stokslagen. In 2016 beginnen ze met executies."

De executies leiden tot onrust in de regio. Iran is woedend en heeft de islamitische wereld opgeroepen om de executies te veroordelen. Ook in andere landen zijn sjiieten boos. In Bahrein wordt op verschillende plekken gedemonstreerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl