ANP

De politievakbonden breiden de acties die ze in juni zijn begonnen verder uit. Vanaf morgen innen agenten geen openstaande geldboetes en andere achterstallige betalingen meer. Eerder waren ze al gestopt met het uitschrijven van bekeuringen.

Wie nu nog door de politie wordt gestopt komt weg met een waarschuwing, ook als er nog oude boetes openstaan. Als er meer aan de hand is, zoals een verdenking van inbraak, een ingevorderd rijbewijs of een openstaande gevangenisstraf, treedt de politie nog wel op.

Wel zeggen de bonden er nadrukkelijk bij dat het aan de agent ter plaatse is om te besluiten om wel of geen boete uit te schrijven. Ook is nog niet duidelijk hoeveel agenten zich aansluiten bij de acties.

Publieksvriendelijk

De bonden kiezen voor "publieksvriendelijke acties, die de schatkist maximaal raken". Volgens de vakbond ACP gaat het niet alleen om een betere cao, maar moet er ook in de organisatie het nodige veranderen.

"De Nationale Politie zit vol vormfouten, het personeelsbeleid werkt niet en de werkdruk loopt de spuigaten uit. Het kan zo niet langer verder", zegt een woordvoerder van de bond.

De vakbonden hebben de onderhandelingen over een nieuwe cao in juni stilgelegd. Vorige week kwam minister Grapperhaus met een nieuw voorstel, maar dat wezen de bonden af.

STER reclame