EPA

In de Zimbabwaanse hoofdstad Harare is het onrustig na het uitblijven van de uitslag van de presidentsverkiezingen. Bij confrontaties tussen oproerpolitie en demonstranten zijn drie doden gevallen, meldt de staatsomroep ZBC.

Door het centrum van de stad trekken joelende, boze menigtes, te midden van pantserwagens. Veel aanhangers van oppositiekandidaat Chamisa zijn boos over het uitstel van de verkiezingsuitslag tot morgen. Ze zijn bang dat waarnemend president Mnangagwa er door middel van gesjoemel met de zege vandoor gaat.

Bij de protesten vielen ook schoten:

Rellen in Zimbabwe na uitblijven verkiezingsuitslag

Verkiezingswaarnemers van de Europese Unie vinden dat de uitslagen lang op zich laten wachten. "En hoe langer het duurt, hoe meer geloofwaardigheid er wordt verloren", aldus de hoofdwaarnemer.

Eerder vandaag werden de uitslagen van de gelijktijdig gehouden parlementsverkiezingen al wel bekendgemaakt. Die werden met overmacht gewonnen door regeringspartij Zanu-PF van de 75-jarige Mnangagwa,

De regeringspartij veroverde in het 210 zetels tellende parlement de tweederdemeerderheid die nodig is om grondwettelijke veranderingen door te voeren.

Fraude

Dat zet kwaad bloed bij aanhangers van Nelson Chamisa van oppositiepartij MDC. De oppositie verdenkt Mnangagwa van verkiezingsfraude. Zo zouden bij zeker een vijfde van alle stemlokalen de uitslagen niet zijn opgehangen, iets dat volgens de voorschriften wel moest.

Aanhangers van de president beschuldigden de oppositie op hun beurt van het uitlokken van geweld door de overwinning te claimen zonder dat er uitkomsten bekend waren. Gisteren claimde Chamisa via Twitter de verkiezingswinst.

De huidige verkiezingen zijn de eerste in Zimbabwe sinds het leger in november president Robert Mugabe afzette en hem verving door Mnangagwa.

Sancties

De EU-verkiezingswaarnemers meldden dat er bij de verkiezingen nooit sprake is geweest van "een compleet eerlijk speelveld". Hoewel de verkiezingen in het land aanmerkelijk vrediger en beter verliepen dan die in het verleden, was er alsnog sprake van intimidatie van kiezers, bevooroordeelde media en wantrouwen in de kiescommissie.

Het oordeel van de waarnemers over de verkiezingen kan doorslaggevend zijn voor het eventueel handhaven van de internationale sancties die aan Zimbabwe zijn opgelegd tijdens het harde bewind van Mugabe.

STER reclame