Mugabe en zijn vrouw Grace bij het stembureau
NOS Nieuws

Ex-president Mugabe uitgejouwd bij stembureau

De vroegere Zimbabwaanse president Robert Mugabe (94) heeft in de hoofdstad Harare onder grote belangstelling zijn stem uitgebracht voor de presidents- en parlementsverkiezingen. Voor het eerst in tientallen jaren kon hij niet op zichzelf stemmen.

Toen Mugabe en zijn vrouw Grace (53) bij het stembureau aankwamen, begonnen een paar aanhangers in de menigte te juichen, maar veel anderen jouwden hem uit.

Voor sommige Zimbabwanen in Mugabe nog een held, voor andere een verrader.

Mugabe toegejuicht én uitgejouwd

Op wie de vorig jaar afgezette president heeft gestemd is niet duidelijk, maar het is in elk geval een kandidaat van de oppositie. "Ik stem niet op degenen die illegaal de macht hebben gegrepen", zei Mugabe gisterochtend op een persconferentie.

Met die machtsgreep doelde hij op zijn opvolger en voormalige steunpilaar Emmerson Mnangagwa (75). Die kwam vorig jaar met steun van het leger aan de macht nadat Mugabes eigen ZANU-PF hem had laten vallen.

Hoge opkomst

Uitslagen of exitpolls zijn er nog niet, maar volgens waarnemers is de opkomst hoog. In de jongste peilingen stond Mnangagwa er iets beter voor dan MDC-leider Nelson Chamisa, een 40-jarige advocaat en pastor.

Op de persconferentie liet Mugabe zich over Chamisa ontvallen dat die het goed lijkt te doen, afgaande op zijn campagnebijeenkomsten. Velen zagen daarin een verkapte steunbetuiging aan Chamisa.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl