Zimbabwe naar de stembus: 'Of we Mugabe missen? Nee, nee en nog eens nee'
Voor het eerst sinds het gedwongen aftreden van dictator Robert Mugabe gaan de Zimbabwanen vandaag naar de stembus. Onder zijn beleid was het decennialang ondenkbaar dat mensen openlijk hun mening durfden te geven over politiek.
Nu, meer dan een halfjaar na het aftreden van Mugabe, heerst in het land een opener klimaat. De oud-president werd opgevolgd door Emmerson Mnangagwa, die deze verkiezingen probeert zijn presidentschap te verlengen. Anders dan zijn voorganger laat Mnangagwa de oppositie vrij campagne voeren. In vergelijking met eerdere verkiezingen is er vrij weinig politie op straat en buitenlandse journalisten krijgen een vergunning om verslag te doen.
Ook correspondent Bram Vermeulen en cameraman Jeffrey Barbee waren in Zimbabwe. Ze vroegen mensen naar hun mening over de ontwikkelingen in het land en hun verwachtingen voor de verkiezingen. Na lange tijd durven Zimbabwanen weer vrijuit te spreken, merkten ze:
Naast de huidige president Mnangagwa heeft ook oppositieleider Nelson Chamisa veel steun, vooral onder de vele jongeren in het land. Hoewel Chamisa's partij officieel campagne mag voeren, lijkt het allesbehalve zeker dat de verkiezingen helemaal eerlijk en vrij zullen verlopen. Op verschillende plaatsen zijn berichten dat aanhangers van de oppositie worden bedreigd.
Bekijk de televisiereportage die correspondent Bram Vermeulen daarover maakte:
Oud-president Mugabe sprak gisteren het land toe, voor het eerst sinds zijn aftreden. In een trage en onsamenhangende toespraak zei de 94-jarige dat hij niet gaat stemmen op zijn opvolger Mnangagwa, van zijn voormalige partij ZANU-PF.
"Ik stem niet op degenen die illegaal de macht hebben gegrepen. Ik stem niet op mijn kwelgeesten." Over oppositieleider Chamisa was Mugabe positiever. "Hij lijkt het goed te doen op politieke bijeenkomsten. Ik zou hem graag ontmoeten als hij wint."