NOS NieuwsAangepast

Mnangagwa - 'de geest van Mugabe' - beëdigd als president van Zimbabwe

Nieuwe president Zimbabwe beëdigd

Emmerson Mnangagwa is beëdigd als de derde president van Zimbabwe. Hij volgt Robert Mugabe op, die deed dinsdag na 29 jaar presidentschap (en in totaal 37 jaar regeren) afstand van de macht.

Bij het afleggen van de eed beloofde Mnangagwa de grondwet te respecteren en de rechten van alle 16 miljoen Zimbabwanen te beschermen. Mnangagwa blijft president tot de volgende presidentsverkiezingen, maar een datum voor die verkiezingen is er nog niet.

Paleiscoup

De 75-jarige Mnangagwa was eerder al vice-president, maar werd begin november aan de kant gezet en onder andere beschuldigd van tovenarij. Mugabe's vrouw Grace zou daarvoor verantwoordelijk zijn. Ze wilde zelf vice-president worden om uiteindelijk haar hoogbejaarde echtgenoot op te volgen.

Het liep anders. Het leger greep in en Mugabe en zijn vrouw moesten weg. "We moeten een duidelijk onderscheid maken in deze 'paleiscoup'. Grace Mugabe wordt aangepakt, niet Mugabe zelf", zei Jan Bart Gewald, directeur van het Afrika Studiecentrum vorige week in Nieuwsuur.

Vertrouweling

Schrijver Alphonse Muambi echoot die opvatting vandaag in het NOS Radio 1 Journaal: "De coup is gepleegd op zijn vrouw, Mugabe zou toch al weggaan".

De wisseling van de macht zal niet veel verandering brengen voor de Zimbabwanen, verwacht hij. Niet op politiek en niet op economisch gebied, terwijl zo'n 90 procent van de Zimbabwanen werkloos is. "Mnangagwa is de geest van meneer Mugabe, hij is van het regime, een veteraan. Een vertrouweling van Mugabe met veel invloed in het leger", zegt Muambi.

De relatie tussen de oude en nieuwe president is terug te zien in de behandeling van Mugabe. In de Zimbabwaanse krant The Herald bevestigde Mnangagwa gisteren dat Mugabe en zijn familie "maximale bescherming en alle bijstand" krijgen. De 93-jarige Mugabe wordt vandaag niet verwacht bij de inhuldiging van Mnangagwa.

Zelfs al zou een hond Mugabe opvolgen, dan nog zou iedereen applaudisseren - als Mugabe maar weggaat.

Schrijver Alphonse Muambi

Ondanks de discutabele reputatie van Mnangagwa is de hoop op verandering in Zimbabwe groot en vierden veel Zimbabwanen het einde van Mugabe's heerschappij. Schrijver Muambi kijkt er niet van op. "Zelfs al zou een hond Mugabe opvolgen, dan nog zou iedereen applaudisseren - als Mugabe maar weggaat", zegt hij. "Het is de mythe-Mugabe, mensen konden zich niet voorstellen dat hij zou vertrekken, want hij heeft zelf gezegd: 'alleen God kan mij weghalen'.

De bijnaam van Emmerson Mnangagwa is 'De Krokodil' door zijn tijd als verzetsstrijder tegen de blanke minderheidsregering. Hij hoorde toen bij de 'Lacoste-groep', of de 'Krokodil-groep', die aanslagen pleegde op onder meer afgelegen boerderijen van blanke boeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl