Regeringspartij wint parlementsverkiezingen Zimbabwe
In Zimbabwe heeft regeringspartij Zanu-PF de parlementsverkiezingen gewonnen met een tweederdemeerderheid, heeft de kiescommissie bekendgemaakt. Dat betekent dat Zanu-PF genoeg zetels heeft om grondwettelijke veranderingen door te voeren.
De zetelverdeling is 144 voor Zanu-PF en 63 voor MDC. Drie zetels zijn nog niet vergeven. Vooral mensen op het platteland hebben massaal op Zanu-PF gestemd. In de steden bleek de oppositiepartij MDC populairder.
Het waren de eerste parlementsverkiezingen sinds het leger in november oud-president Robert Mugabe afzette en hem verving door Emmerson Mnangagwa (75).
De 94-jarige Mugabe werd uitgejouwd toen hij zich maandag liet zien bij een stembureau in hoofdstad Harare met zijn vrouw Grace. Hij zou in ieder geval niet op Zanu-PF hebben gestemd, zijn oude partij die hem na de machtsgreep door zijn voormalig vertrouweling Mnangagwa liet vallen.
Presidentsverkiezingen
De opkomst van de verkiezingen was met 75 procent hoog. Tegelijk met de parlementsverkiezingen vonden er ook presidentsverkiezingen plaats in Zimbabwe. Gisteren claimde zowel zittend president Mnangagwa als oppositieleider Chamisa de overwinning.
Als geen van de presidentskandidaten meer dan 50 procent van de stemmen haalt, is er op 8 september een beslissende tweede ronde. De uitslag van de eerste ronde wordt op z'n laatst zaterdag verwacht.
Overal in het land zijn meldingen van frauduleuze activiteiten.
De kiescommissie zegt eerst de resultaten van alle tienduizend stembureaus binnen te willen hebben, voordat de uitslag wordt bekendgemaakt. Bij de oppositie heerst scepsis over het eerlijke verloop van de verkiezingen, zegt correspondent Bram Vermeulen in het NOS Radio 1 Journaal.
"Ik denk dat we er ernstig rekening mee moeten houden dat er wordt geknoeid. Overal in het land zijn meldingen van frauduleuze activiteiten. Een senator van de oppositie twitterde zelfs dat er op industriële schaal wordt gefraudeerd", zegt Vermeulen.
"Bij veel kiesbureaus worden de uitslagen niet opgehangen, zoals eigenlijk is voorgeschreven. Gisteren was er een foto te zien van een vrachtwagen vol stembussen die weer werd weggestuurd. De chauffeur is spoorloos verdwenen."
Vermeulen stelt dat de vrees van de oppositie daarmee lijkt uit te komen: "Zij denken dat de regeringspartij hoe dan ook de verkiezingen wil winnen, zodat ze internationale erkenning krijgen na de staatsgreep waarbij Mugabe werd afgezet."
Volgens Vermeulen is het interessant om te kijken hoe de oppositie en zijn aanhangers op straat reageert op de verkiezingen. "Tijdens de verkiezingen in 2008 kwam naar buiten dat de oppositie de parlementsverkiezingen had gewonnen. Niemand claimde dat toen. Oppositieleider Tsvangirai zei later dat mensen bang waren door het leger of politie gedood te worden. Het is de vraag of dat nu anders is."