NOS NieuwsAangepast

Apple verdient goed aan duurdere telefoons

Apple heeft het afgelopen kwartaal veel verdiend met de verkoop van smartphones. Het Amerikaanse bedrijf verkocht ongeveer evenveel iPhones als dezelfde periode vorig jaar (ruim 41 miljoen). Maar omdat Apple-telefoons duurder zijn geworden, heeft het bedrijf er meer aan verdiend.

De omzet van Apple dit kwartaal was bijna 53,3 miljard dollar, zo'n 17 procent hoger dan vorig jaar. Na de bekendmaking van de kwartaalcijfers werd het aandeel Apple drie procent meer waard.

De maanden waar deze cijfers over gaan - april, mei en juni - zijn doorgaans niet hele sterke maanden voor het bedrijf. Desondanks boekte het een record: nog nooit verdiende het in deze periode van het jaar zoveel geld. Het zal de speculatie over de vraag wanneer Apple een beurswaarde van 1 biljoen dollar voorbijgaat waarschijnlijk versterken. Op dit moment is het bedrijf 956 miljard dollar waard.

Handelsconflict

De cijfers die Apple vanavond heeft gepresenteerd, zeggen overigens niks over de mogelijke gevolgen van het escalerende handelsconflict tussen de VS en China. Experts zeiden eerder tegen de NOS dat de kans wel aanwezig is dat het bedrijf er last van gaat krijgen; de vraag is echter nog wat de impact zal zijn en wanneer we dat terugzien in de cijfers.

Topman Tim Cook wilde daar in ieder geval niet op wachten: hij is al een tijdje bezig met een charme-offensief in beide landen. Zo bracht hij een bezoek aan president Trump en voeren hij en zijn medewerkers een flinke lobby in China.

Vrije val Facebook

Waar Apples cijfers positief zijn, kleurde de markt de afgelopen dagen rood. Met name Facebook had het het afgelopen kwartaal zwaar te verduren. Het bedrijf leverde donderdag, een dag na de presentatie van de cijfers, op de Amerikaanse beurs een vijfde van zijn waarde in.

De angst was dat de vrije val van Facebook, en cijfers van Twitter die beleggers ook onvoldoende vonden, tot problemen zouden leiden bij andere populaire tech-aandelen. Daardoor stonden Amazon en Google - die allebei een goed kwartaal hebben gehad ook in de min. De vraag is of Apples cijfers daar wat aan gaan veranderen, het bedrijf stond nabeurs gisteravond 4 procent in de plus.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl