NOS Wielrennen

Thomas in tranen: 'De laatste keer dat ik huilde, was op mijn bruiloft'

Tourwinnaar Thomas: 'Elke keer dat ik erover praat, moet ik huilen'

"Dit slaat nergens op", verklaarde Geraint Thomas na de tijdrit waarin hij zich verzekerde van de winst in de Ronde van Frankrijk. Mits hij de slotetappe naar Parijs zonder kleerscheuren doorkomt, wint hij de Tour.

"Elke keer dat ik daarover praat, begin ik te huilen", aldus de Welshman met trillende stem tegen de NOS.

"Ik mocht hier van mezelf nog niet te veel aan denken. Voor mij telde telkens alleen de volgende dag, de volgende klim of de volgende plek waar Dumoulin me zou aanvallen."

Ik weet niet wat me overkomt...

Geraint Thomas

Voor Thomas was de ritzege in La Rosière, in de tweede Alpenetappe, het sleutelmoment van zijn overwinning. "Daar kreeg ik het geloof. Ik wist al dat ik minstens even goed zou zijn als de anderen, maar ik wist niet hoe lang ik dat zou volhouden."

Thomas barst in tranen uit

Vlak na zijn tijdrit werd Thomas al geïnterviewd door de organisatie van de Tour. In dat gesprek kon de geletruidrager zijn tranen niet bedwingen. "De laatste keer dat ik huilde was op mijn bruiloft. Ik weet niet wat me overkomt."

Thomas breekt: 'De laatste keer dat ik huilde, was op mijn bruiloft'

Ploegleider Servais Knaven hield het wel droog, maar stond net als Thomas vol ongeloof voor de camera's. "Dromen kunnen waarheid worden. Voor hem is het ook ongelooflijk, we hadden van tevoren niet gedacht: hij gaat even de Tour winnen."

Knaven prees de vechtlust van Thomas. "Hij is altijd blijven geloven in zichzelf, dat is de grondslag voor deze overwinning. Deze Tour is hij nooit in de problemen gekomen. Misschien was hij elke dag de beste renner, maar sowieso over drie weken."

Knaven over Tourwinst Thomas: 'Dromen kunnen waarheid worden'

En dat terwijl Thomas niet eens als kopman aan de Ronde van Frankrijk was begonnen. Froome, de winnaar van de Giro, was de belangrijkste troef van Sky, maar werd gedurende de Tour overvleugeld door zijn meesterknecht.

"Froome was onze man, maar we wisten dat 'G' (Thomas. red.) ook heel goed zou zijn", vertelde Knaven. "Daarom had hij een beschermde rol. Hij kwam aan de leiding en Froome was net iets minder. Voor ons is dat perfect."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl