NOS Wielrennen

Dumoulin wint tijdrit, maar kan Thomas niet uit gele trui rijden

Dumoulin houdt één seconde over op Froome

Met een verschil van één seconde heeft Tom Dumoulin de tijdrit in de Ronde van Frankrijk gewonnen. Dumoulin slaagde er echter niet in Geraint Thomas nog uit de gele leiderstrui te rijden.

Thomas eindigde in de tijdrit als derde, veertien seconden achter Dumoulin. Daarmee houdt de Brit van Team Sky in het klassement 1.51 over op Dumoulin.

Als Thomas de slotetappe naar Parijs ongeschonden doorkomt, wordt de Welshman zondagavond op de Champs-Élysées gehuldigd als winnaar van de 105de editie van de Tour de France.

Thomas komt tekort voor dagzege, maar mag toch juichen

Lange tijd leek Thomas op weg naar de ritzege. Bij de twee meetpunten was hij met afstand de snelste, maar na een stuurfoutje nam de geletruidrager wat gas terug, al was zijn tijd uiteindelijk dus wel genoeg voor de derde plaats.

De tijdrit kende een spannende ontknoping. Dumoulin gaf bij de tussenpunten onderweg tot twee keer toe twee seconden toe op Froome, maar was op de finish in Espelette één seconde sneller.

Roglic verliest podiumplaats

Primoz Roglic duikelde na de tijdrit van het podium. De Lotto-Jumbo renner, die de dag begon als derde in het klassement, mocht maar dertien seconden verliezen op nummer vier Chris Froome.

Roglic had een slechte dag en finishte op 1.11 van de viervoudig Tourwinnaar, die in Parijs naast Thomas en Dumoulin op het podium zal staan.

Dumoulin jubelt: 'Één seconde, kun je dat geloven?'

Steven Kruijswijk behield zijn vijfde plaats. Mikel Landa stond in het klassement slechts 3 seconden achter Kruijswijk, maar bij het eerste tussenpunt bleek al dat Kruijswijk de Spanjaard niet meer hoefde te vrezen.

Landa gaf na dertien kilometer al 38 seconden toe, op de streep was dat opgelopen tot zo'n anderhalve minuut in het voordeel van de Lotto-Jumbo-renner.

Bekijk hier de samenvatting (6.43 min) van de tijdrit:

Samenvatting tijdrit: Dumoulin troeft Froome af, Thomas houdt stand

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl