NOS Wielrennen

Dumoulin vol ongeloof: 'Zo'n einde kon niemand verzinnen'

Dumoulin jubelt: 'Één seconde, kun je dat geloven?'

Voor Tom Dumoulin had de Tour de France bijna niet mooier kunnen eindigen. De gele trui was na de laatste bergrit op vrijdag al uit zicht, maar op de voorlaatste dag won hij de individuele tijdrit en stelde hij de tweede plaats op het podium in Parijs veilig. "Zo'n einde kon niemand verzinnen."

Dumoulin was bij de eerste twee meetpunten twee seconden langzamer dan Chris Froome, maar op de streep had hij uiteindelijk één seconde voorsprong op de viervoudig Tour de France-winnaar. "Kan je 't geloven?", sprak Dumoulin direct na de race.

De dag begon rommelig voor de renner van Sunweb, omdat zijn tijdritpak onvindbaar was. In allerijl werd er een nieuw pak bezorgd en kon de wereldkampioen toch nog in de regenboogtrui van start.

Geen tussentijden

"Vanochtend hadden we nog zo'n stress door die trui. En dan nu winnen met één seconde, ongelooflijk. Ik voel nu vooral blijdschap en opluchting. Hier ga ik heel erg hard van genieten met de hele ploeg."

Dumoulin wist onderweg niet hoe klein het verschil met Froome was. "Ik had geen idee hoe snel de anderen reden. Ik wil nooit tussentijden weten."

De wereldkampioen tijdrijden was overigens niet bang om zijn podiumplaats te verliezen aan Froome of Primoz Roglic, de Lotto-Jumbo-renner die hem vrijdag tot op 19 seconden was genaderd. "Ik heb geen risico's genomen, want ik kon me niet voorstellen dat zij veel sneller zouden zijn."

Ploegleider Veelers: Tom heeft het super gedaan

Ook bij ploegleider Tom Veelers was de opluchting groot. "Deze dag telde nog. Met een heel slechte dag kan je vandaag het podium verliezen."

Dat gebeurde echter niet, want Dumoulin had een heel goede dag. "En dan kan je de etappe winnen en tweede worden in het algemeen klassement", constateerde Veelers tevreden.

Experiment

Volgens de ploegleider heeft Dumoulin een geweldige Tour gereden. "Het was min of meer een experiment, want we wisten niet hoe hij zich deze drie weken zou houden nadat hij ook al de Giro had gereden."

"Ik weet niet of het voor herhaling vatbaar is, maar hij heeft het super gedaan. Dat hij dit kan en een heel hoog niveau heeft gehaald, is wel duidelijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl