De plek van de aanslag in de stad Sweida AFP

In het zuiden van Syrië zijn bij een serie aanslagen in en rond de stad Sweida zeker 215 doden en 180 gewonden gevallen. Islamitische Staat heeft de aanslag opgeëist. Het is de dodelijkste aanslag van de terreurgroep in Syrië in jaren.

Volgens het Syrische staatspersbureau Sanaa blies een zelfmoordterrorist zichzelf vanochtend op in de buurt van een drukke groentemarkt in Sweida. Tegelijk sloegen gewapende aanvallers met gecoördineerde acties toe in verschillende dorpen ten noordoosten van de stad, die in handen is van president Assad.

De aanvallen kwamen compleet onverwacht. Sultan Bou Ammar, inwoner van het dorpje Shbiki, zei tegen persbureau Reuters dat mensen gewoon hun deur openden toen de IS-strijders vanochtend vroeg aanklopten. "Ze hebben hier veertig mensen ontvoerd, allemaal vrouwen en kinderen", aldus Bou Ammar.

Sweida is traditioneel een van de kalmere delen in Syrië, waar sinds 2011 een burgeroorlog woedt, maar ligt wel in de buurt van een van de laatst overgebleven IS-enclaves in het land.

Legeroffensief

De IS-aanvallen vielen samen met een offensief door het Syrische leger tegen rebellen in het zuidwesten van het land. De regio, die in het zuiden grenst aan Jordanië en in het westen aan de door Israël geannexeerde Golanhoogten, wordt sinds een maand bestookt door het leger van president Assad, dat steeds meer gebieden in handen krijgt.

Zo gebruikte het leger eind juni zwaar geschut in de strijd om de stad Daraa, een van de laatste bolwerken van de rebellen in het zuiden. Syrië wordt bij de aanvallen gesteund door Russische bombardementen. Inmiddels zijn duizenden burgers op de vlucht geslagen.

STER reclame