AFP

In twee dorpen in de provincie Idlib in Syrië is begonnen met de evacuatie van inwoners en strijders. De dorpen al-Foua en Kefraya worden al jaren belegerd door rebellen die tegen Syrische president Assad strijden. Assad gaat in ruil voor de evacuatie honderden gevangenen vrij te laten.

Er zijn zeker 7000 inwoners geëvacueerd, zegt correspondent Marcel van der Steen in het NOS Radio 1 Journaal. "Dit zijn aanhangers van president Assad, het zijn voornamelijk sjiitische moslims die jarenlang in dat rebellengebied hebben gewoond."

Meer dan honderd bussen zijn afgelopen nacht het dorp ingereden, meldt het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten. Eerst worden zieken geëvacueerd. Volgens de staatstelevisie zijn er tien ambulances bij een grenspost gearriveerd. De 7000 evacués worden naar de naastgelegen provincie Aleppo gebracht. Aleppo is in handen van Assad.

Groot offensief

De inwoners worden niet voor niets geëvacueerd, Assad maakt zich op voor het laatste grote offensief tegen de rebellen in Idlib, zegt Van der Steen. Hij schat dat er zich in provincie tienduizenden rebellenstrijders hebben verzameld. "Het Syrische leger heeft de afgelopen maanden veel rebellengebieden kunnen innemen. Steeds was er daarbij de mogelijkheid voor families van rebellen en strijders om met bussen naar Idlib te vertrekken."

Dat klinkt wat vreemd erkent Van der Steen: het Syrische leger en de rebellen voeren strijd maar toch krijgen rebellen iedere keer weer kans om te evacueren naar Idlib. "Iemand van de regering legde mij uit: als je je kamer opruimt, dan veeg je eerst alles in een hoek en daarna ruim je het pas op. Zo wordt er door de Syrische regering hier tegenaan gekeken. We brengen de oppositie naar één gebied, daarmee is nu wel de angst dat die laatste strijd tegen dit bolwerk van rebellen een zware, heftige strijd gaat worden."

NOS

De provincie Idlib is het laatste grote bolwerk van de soennitische rebellen in Syrië. Een andere strijd, in het zuiden van Syrië, lijkt nagenoeg beslist in het voordeel van Assad. Volgens het Syrische staatspersbureau hebben de rebellen in de provincie al-Quneitra de overgave getekend. In het naburige Daraa wordt nog gevochten tussen rebellen en het Syrische leger. Ook zijn sommige plaatsen in de woestijn nog in handen van IS.

STER reclame