AFP

In Syrië is de evacuatie van vier belegerde gebieden hervat, na een aanslag afgelopen weekend op een konvooi bussen ten westen van de stad Aleppo. Dat melden de Syrische staatsomroep en het Syrische Observatorium voor Mensenrechten, dat is gevestigd in Groot-Brittannië en gebruikmaakt van een netwerk in Syrië.

Zaterdag werd het konvooi van 75 bussen en zo'n twintig ambulances getroffen door een aanslag. Daarbij kwamen zeker 126 mensen om het leven, onder wie 68 kinderen. Daarna werden de evacuaties stilgelegd.

Tientallen bussen

Vandaag hebben ongeveer 45 bussen met 3000 sjiieten de door rebellen belegerde plaatsen al-Foua en Kefraya in de provincie Idlib in het noordwesten van Syrië verlaten. Ze zijn op weg naar Aleppo, dat in handen is van de regering.

Er zou ook een konvooi van 11 bussen met evacués vertrokken zijn uit de door het regeringsleger belegerde plaats Zabadani vlak bij Damascus in het zuidwesten van het land. Deze evacués gaan naar rebellengebied in Idlib.

NOS

De evacuaties zijn onderdeel van een afspraak tussen de Syrische regering en de rebellen. Sjiieten worden weggehaald uit Foua en Kefraya, plaatsen die al zo'n twee jaar zijn omsingeld door soennitische rebellen.

Soennieten worden geëvacueerd uit Madaya en Zabadani die in handen zijn van de rebellen, maar al jaren worden belegerd door het Syrische regeringsleger en Hezbollah. Sjiieten steunen veelal het regime van Assad, door wie ze zich beschermd voelen tegen de soennieten. Soennieten staan veelal aan de kant van de opstandelingen.

In totaal gaat het om tienduizenden Syriërs die worden overgebracht naar andere plaatsen.

STER reclame