Brandweermensen zijn in het getroffen dorp Mati op zoek naar lichamen van slachtoffers Reuters

Bij de bosbranden in de buurt van Athene zijn minstens 74 mensen omgekomen. Dat heeft een woordvoerder van de Griekse brandweer laten weten. Ook het aantal gewonden is verder opgelopen. 164 volwassenen en 23 kinderen liggen in het ziekenhuis. Volgens de brandweer is geen van de kinderen in levensgevaar.

Reddingswerkers melden dat de lichamen van sommige slachtoffers in omhelzing werden teruggevonden. Waarschijnlijk loopt het aantal slachtoffers nog verder op. Er wordt nog steeds een onbekend aantal mensen vermist. Hulpverleners vrezen dat ze in de honderden afgebrande huizen nog meer doden zullen vinden.

Mensen die de vuurzee overleefden, doen in deze video hun verhaal:

Grieken vluchten voor de vlammen: 'Het was verschrikkelijk'

Voor zover bekend zijn er geen Nederlandse slachtoffers van de bosbranden, die gisteren plotseling uitbraken en snel om zich heen grepen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag heeft nog geen hulpverzoeken gehad van Nederlanders in het gebied. Een Belg die aanvankelijk werd vermist is wel om het leven gekomen.

De Griekse autoriteiten krijgen van verschillende landen hulp aangeboden. Zo stellen Turkije, Italië en Kroatië blusvliegtuigen beschikbaar. Ook de Duitse bondskanselier Merkel biedt hulp aan en schrijft aan de Griekse premier Tsipras dat 'Duitsland in deze moeilijke uren schouder aan schouder staat met de Griekse vrienden'.

Paus Franciscus laat in een condoleance-telegram weten dat hij bidt voor de tientallen slachtoffers en voor de hulpverleners. Ook premier Rutte heeft hulp aangeboden.

Vanwege de dodelijke bosbranden heeft premier Tsipras drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

STER reclame