NOS NieuwsAangepast

Bosbranden bij Athene, dorpen geëvacueerd

Bruinoranje lucht boven Athene door bosbranden

Bewoners van dorpen ten westen van Athene zijn op de vlucht geslagen voor bosbranden die zich razendsnel verspreiden. Minstens honderd huizen zijn al verwoest. Er zouden zeker vijftien gewonden zijn.

Ook ten noordoosten van Athene woedt een grote bosbrand. In beide regio's is de noodtoestand uitgeroepen. Door de branden is de lucht boven de Griekse hoofdstad oranjebruin gekleurd.

De branden woeden in naaldbossen zo'n 60 kilometer van Athene, in de heuvels boven de snelweg van Athene naar Korinthe, bij de badplaats Kineta. De snelweg is over vele kilometers afgesloten.

Sinds donderdag is het tussen de 38 en 40 graden Celsius en er staat veel wind, die steeds van richting verandert, wat het bluswerk bemoeilijkt.

Hete zomers

De brandweer probeert de brandhaarden met blusvliegtuigen en helikopters te blussen. Honderden brandweermensen zijn ingezet. Hoeveel mensen worden geëvacueerd is nog niet duidelijk. In het gebied is geen elektriciteit en stromend water meer.

Ook op Kreta woedt een bosbrand, aan de noordkant van het eiland, bij Chania. Hoe groot de schade daar is, is nog niet bekend.

Bosbranden komen vaak voor in de hete Griekse zomers. De situatie was het ergst in 2007, toen bij bosbranden in het zuiden van het land 60 mensen om het leven kwamen.

Acropolis dicht

Vanwege de hitte is de toeristische klassieke site Acropolis in Athene vanmiddag enkele uren gesloten geweest. Volgens de Griekse wet kunnen openbare ruimtes worden gesloten voor publiek als het 36 graden of meer is. De heuvel met resten van antieke gebouwen is Griekenlands populairste toeristenbestemming, met ruim 2,7 miljoen bezoekers per jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl