De Thaise voetballers bij de ceremonie bij de tempel
NOS Nieuws

Geredde Thaise voetballers met ceremonie voorbereid op tijd in tempel

De Thaise voetballers die tweeënhalve week vastzaten in een grot, zijn in een traditionele ceremonie begonnen aan hun inwijding tot boeddhistische leerlingen. Elf jongens krijgen bij de plechtigheden onder meer een speciaal gewaad en hun hoofd wordt kaalgeschoren.

De 'Wilde Zwijnen', zoals het team wordt genoemd waarin de jongens spelen, zullen na hun inwijding negen dagen doorbrengen in een boeddhistische tempel. Daarmee lossen ze de belofte in die hun familieleden maakten nadat ze ongedeerd waren teruggekeerd.

Het is inmiddels twee weken geleden dat twaalf teamleden en hun coach uit de grot werden gered. De voetballers werden vorige week ontslagen uit het ziekenhuis en zijn in goede gezondheid. Een van de spelers doet niet mee aan de plechtigheden omdat hij christelijk is.

Bekijk hier hoe de traditionele ceremonie in Noord-Thailand verliep:

Boeddhistische ceremonie geredde Thaise jongens

Hun tijd in de boeddhistische tempel dient als spirituele reiniging voor de jongens, zeggen familieleden tegen de BBC. "Het is alsof ze zijn overleden en nu opnieuw worden geboren." Hun coach zal zich ook terugtrekken in het gebedshuis, maar dan als monnik.

Bij de ceremonie van vandaag droegen de jongens witte kleding, zeiden ze gebeden op en staken ze kaarsen aan bij de Wat Phra That Doi Wua-tempel in Noord-Thailand. Morgen krijgen de spelers op een bijeenkomst de kleding die ze in het klooster zullen dragen.

Duikers herdacht en geëerd

Bij de plechtigheid werd ook de duiker herdacht die om het leven kwam bij de reddingsactie. Hij verdronk toen hij duikflessen wilde neerzetten bij een vluchtroute in het grottenstelsel.

Ook in Australië werd vandaag stilgestaan bij de succesvolle reddingsactie in Noord-Thailand. In de hoofdstad Canberra werden de negen Australische duikers en artsen geëerd die bij de operatie hielpen. Zij kregen een onderscheiding uit handen van de premier.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl