AP

"Hallo, ik ben Tun", zegt de 11-jarige Thai vanuit zijn bed in het ziekenhuis van Chiang Rai. "Ik wil de duikers die me hebben gered bedanken. Het gaat weer goed met mijn lichaam en ik wil sushi eten."

Voor het eerst hebben de twaalf jongens en hun trainer iets gezegd voor de camera. Ze danken iedereen die betrokken was bij hun reddingsactie in het grottencomplex. "We willen jullie zo graag bedanken allemaal", zegt de 25-jarige coach Ekapol Chantawong.

De twaalf jongens en hun coach vertellen dat het goed met ze gaat én op welk gerecht ze zich het meest verheugen:

'Ik heb zin in krokant gebraden varkensvlees'

Donderdag mogen de dertien het ziekenhuis verlaten. De voetballers moeten tot die tijd aansterken. Ook worden zij en hun familieleden voorbereid op de enorme aandacht die buiten op hen wacht. De wekenlange opsluiting in de grot was wereldnieuws en werd op de voet gevolgd door een klein leger aan journalisten.

Varkenspoot met rijst

De jongens lijken zich vooral te verheugen op hun favoriete maaltijd. Dom van 13 zegt dat hij gezond is en trek heeft in "langzaam gestoofde varkenspoot met gestoomde rijst". Adul (14) heeft vooral zin in KFC, Mark (13) heeft zijn zinnen gezet op steak.

De tieners en hun begeleider werden aan het begin van de week in drie dagen tijd door negentien duikers uit de grotten gehaald. Daarna gingen ze met spoed naar het ziekenhuis. De Thaise autoriteiten waren bezorgd dat de jongens in aanraking waren gekomen met gevaarlijke schimmels, maar hun lichamelijke gezondheid bleek, op een paar infecties na, naar omstandigheden goed.

De jongens zaten vanaf 23 juni gevangen in een grottenstelsel in het noorden van Thailand, toen ze een wandeling maakten bij een excursie. Door de hevige regenval werd de uitgang geblokkeerd en moesten ze steeds dieper de grotten in. Uiteindelijk werd op zondag 8 juli de reddingsoperatie gestart. Hierbij kwam een duiker om het leven.

Bekijk hier de gebeurtenissen van de afgelopen weken terug:

Van vermissing tot redding: voetbalteam vast in grot

STER reclame