200 ambtenaren tekenen brief met oproep aan Blok
De brief waarin ambtenaren van het ministerie van Buitenlandse Zaken minister Blok vragen om meer diversiteit is ondertekend door zeker 200 medewerkers. In de ogen van de briefschrijvers is het ambtenarenapparaat op het departement niet divers genoeg.
Ze stellen dat het ministerie achterloopt met het aannemen van mensen met een biculturele achtergrond. Ze vragen steun van de hoogste leiding in het uitdragen van de ambitie om dat te verbeteren en willen daarover in gesprek met de minister.
Opspraak
Minister Blok kwam eerder deze maand in opspraak nadat hij tijdens een besloten bijeenkomst had gezegd dat een vreedzame multiculturele samenleving nergens in de wereld bestaat. Ook zei hij dat het genetisch bepaald is dat de mens graag opereert in een groep gelijken en dat we het daarom moeilijk vinden om met vreemden om te gaan. Suriname noemde hij een 'failed state':
Een directe link met deze uitspraken van Blok wordt in de brief niet gelegd, maar bronnen melden aan de NOS dat dit wel degelijk een antwoord van de ambtenaren op de uitspraak is.
Overigens is de brief pas verstuurd nadat Blok zelf op intranet al had aangegeven dat hij hierover met zijn ambtenaren na de zomer in gesprek wil. Ook had hij zich bij zijn ambtenaren verontschuldigd over zijn uitlatingen.
Opmerkelijk
Het is opmerkelijk dat binnen zo'n korte tijd zoveel handtekeningen van ambtenaren onder de brief zijn gezet. Bovendien komen er nog steeds handtekeningen binnen. Ook ambtenaren op andere departementen morren. Zo deed Blok ook uitspraken over migratie en Oost-Europa.
Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dat de brief is verstuurd. Blok liet vorige week in een intern bericht al weten in gesprek te willen met ambtenaren.
Nog een brief aan Blok
Vandaag doen acteurs, wetenschappers, journalisten, kunstenaars, programmamakers, schrijvers en dichters een oproep in de Volkskrant. Ze maken zich zorgen om polariserende uitspraken van politici. Ze halen in hun open brief ook Blok aan, die met zijn uitspraken over de multiculturele samenleving racistische onderstromen in de maatschappij zou voeden.