Aardappelplanten hangen slap op het uitgedroogde land

Droogte in Nederland: bidden voor regen en ook bomen lijden

De droogte in Nederland houdt aan en dat levert veel nieuws op, in dit artikel verzamelen we het nieuws van vandaag.

Genoeg appels en peren

Ondanks de droogte hoeven we ons nog geen zorgen te maken over ons fruit: telers van appels en peren zijn optimistisch over de oogst dit jaar. Ze verwachten eind augustus meer fruit te oogsten dan vorig jaar.

Brancheorganisaties NFO en GroentenFruit Huis denken dat er zo'n 259 miljoen kilo appels geplukt kunnen worden, 14 procent meer dan vorig jaar. Ook verwachten ze meer peren te plukken: zo'n 398 miljoen kilo, ongeveer 20% meer dan vorig jaar.

Volgens de organisaties komt het onder meer doordat de meeste appels en peren geteeld worden in het rivierengebied tussen Utrecht en Gelderland. Daar geldt nog geen sproeiverbod. Ook is daar volgens NFO nog voldoende grondwater.

Hittegolf op de loer

Voorlopig lijkt het nog niet gedaan met de warmte en de droogte. Volgende week is er zelfs een grote kans op een hittegolf. De temperaturen stijgen dan tot boven de 30 graden en dat blijft langere tijd zo, verwacht weerbureau Weerplaza.

De droogte zal door de hoge temperaturen verder toenemen. Nu al lijdt de natuur in met name Oost-Nederland onder het extreme gebrek aan neerslag.

Regengebed

De Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN) heeft opgeroepen om vandaag te bidden voor regen. "We hebben die oproep aan alle moskeebesturen gedaan", zegt Saïd Bouharrou van de RMMN. "Onze gedachte is om de Nederlandse boeren een hart onder de riem te steken, want zoals de vooruitzichten nu zijn, krijgen ze te maken met grote schade voor hun gewassen."

Salat Al-Istisqa is een gebed met speciale aandacht voor voorspoed, vertelt Bouharrou. "Dus dat er regen valt. In gedachten zijn we bij de boeren." De RMMN heeft de oproep verspreid onder de Marokkaanse moskeebesturen. "Maar het is eigenlijk een oproep aan iedereen om stil te staan bij de boeren."

Ook in veel kerken in Overijssel wordt gebeden. "Hoe meer naar het oosten, hoe droger, hoe meer er wordt gebeden om regen", zegt het Platform voor Kerken in Overijssel tegen RTV Oost.

'Savanne-landschap'

Bomen en struiken die afhankelijk zijn van regenwater lijden zwaar onder de droogte. In de video hieronder legt boomtechnisch adviseur Edward Konijnenberg uit wat er op dit moment gebeurt met bomen die droog komen te staan.

Bomen lijden onder droogte

Maatregelen in België

Ook België heeft last van de droogte. Zo schrijft onder meer de gouverneur van West-Vlaanderen: "De weersverwachting is dat de komende week de warmste week van de zomer wordt. De drinkwaterproductie komt in het gedrang. Het peil van de waterlopen is heel laag en door het oppompen op sommige plaatsen zelfs volledig drooggelegd."

Verder mogen mensen in de provincie grasperken, gazons, sportvelden en gewassen alleen besproeien en beregenen tussen 20.00 uur 's avonds en 8.00 uur de volgende ochtend. "We zich niet aan het verbod houdt, riskeert een boete tot 1600 euro", aldus de gouverneur.

In alle natuurgebieden in West-Vlaanderen geldt inmiddels ook een rook- en vuurverbod.

Pomp tankstation soms leeg

Meerdere tankstations hebben te maken met langere levertijden als gevolg van de droogte. En dat kan betekenen dat automobilisten misgrijpen als ze willen tanken. Schepen die brandstofdepots bevoorraden, mogen namelijk niet meer maximaal beladen worden vanwege de lagere waterstanden. "In depots in bijvoorbeeld Arnhem of Kampen is minder brandstof", zegt Wim van den Dool van transporteur Van Waveren. "Dus moeten chauffeurs soms naar Rotterdam rijden om het daar te halen. Dat kost meer tijd."

Van Waveren merkt dat de oliemaatschappijen overal aankloppen om zoveel mogelijk tankwagens in te zetten. "Wij rijden momenteel twintig procent meer ritten dan normaal. We hebben nog wel chauffeurs, maar die maken overuren. Onze twintig tankwagens worden maximaal ingezet. Een nieuwe wagen aanschaffen doe je niet zo snel, het kost veel geld en tijd."

Droog Nederland van boven

Op luchtfoto's is goed te zien hoe het Nederlandse landschap de afgelopen weken is veranderd door de droogte. NOSop3 zette een aantal foto's naast elkaar. Hier de splitsing van de Nederrijn en de IJssel bij Arnhem.

Vergeet de huisdieren niet

Veel mensen weten het niet, maar de hitte kan nare gevolgen hebben voor konijnen. Daarvoor waarschuwt de Dierenbescherming. Het dier is een ideale plek voor vliegjes om eieren te leggen, als het konijn niet schoon genoeg is. "En als die eitjes zich ontpoppen tot larven, dan kan zo'n larf zich naar binnen eten", legt Dik Nagtegaal van de Dierenbescherming uit. "En dat kan onherstelbare schade aanrichten."

Volgens Nagtegaal is de huidmadenziekte bij konijnen een onderkend probleem. "Het risico is groot, dus naast het schoonmaken van het hok is het ook belangrijk dat je het konijn ook extra goed controleert en optilt. En kijk dan ook vooral even rond de poeper." En bij twijfel: ga naar de dierenarts,

De Dierenbescherming heeft meer zomertips. "Wat nu bijvoorbeeld actueel is: laat je hond niet op het asfalt lopen", zegt Nagetgaal. "Dan verbranden de pootjes. En laat je hond ook niet uit tijdens het fietsen. Dat is normaal niet zo erg, maar bij dit weer is het zwaar af te raden. De hond kan zomaar oververhit raken."

Reddingsactie beekvissen

Door de aanhoudende droogte is er steeds minder water en daardoor hebben de vissen het ook moeilijk. Steeds meer stroompjes, beken en plassen komen droog te staan. En beschermde vissoorten worden met uitsterven bedreigd. Het Waterschap Vallei en Veluwe is daarom in de Verloren Beek bij Epe begonnen met het redden van de elrits, de beekprik en de rivierdonderpad.

De vissen komen in de problemen doordat ze geïsoleerd raken in de poelen tussen droge beekdelen. "We richten ons nu vooral op de elrits", vertelt Elsa Boeve van Waterschap Vallei en Veluwe. "Want die komt maar op twee plekken voor in Nederland: in Limburg en op de Veluwe. En als deze populatie hier niet wordt gered, dan is hij verdwenen van de Veluwe."

De medewerkers van het waterschap zetten de gevangen vissen uit in de Grift. Boeve: "De waterkwaliteit is daar hetzelfde als in de beken, dus we denken dat ze het daar goed hebben en kunnen overleven. Als de waterstand dan weer hoger is, kunnen ze terug naar de beken."

'Normaal staat hier 25 centimeter water, nu is het droog'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl