'Blind en Tadic zijn gemotiveerd, scherp en willen iets bereiken'

"Zo veel geld op de bank, wanneer gaat Ajax daar eens wat mee doen?" Het was de afgelopen jaren een veelgestelde vraag in de richting van technisch directeur Marc Overmars. De club koos na een uitgaande transfer bijna altijd voor opvolging uit eigen jeugd. Dat is veranderd.

Dusan Tadic (minimaal 11 miljoen euro) en Daley Blind (minimaal 16 miljoen euro) hebben Ajax een flinke duit gekost. Het zijn bedragen die door bonussen nog met miljoenen kunnen oplopen. Alles met maar één doel: de kampioensschaal moet terug naar Amsterdam.

Toch mag de Ajax-filosofie, waarbij de jeugdopleiding centraal staat, er niet onder lijden. "Dat is de cultuur van Ajax, dat blijft ook zo", vertelt Ajax-trainer Erik ten Hag. "Spelers als Tadic en Blind kunnen dat juist nog meer stimuleren. Zij kunnen jonge spelers naar een hoger niveau tillen."

Concentratie bij Daley Blind tijdens een training bij Ajax ANP

Met hun Premier League-ervaring moeten Tadic (29) en Blind (28) de Ajax-talenten dus bij de hand nemen. Ze zitten de ontwikkeling en doorstroming dus niet in de weg, maar zorgen juist voor een betere en mogelijk snellere groei van jonge spelers, zo is de gedachte.

Ten Hag: "Wij willen een prikkel geven aan jeugdige talenten. Ze kunnen zich verder ontwikkelen en succesvol zijn met Ajax. Blind en Tadic zijn spelers die niet in hun nadagen zitten, maar die nog gemotiveerd zijn. Die scherp zijn. Die nog wat willen bereiken en iets willen realiseren samen met ons."

Bayern als voorbeeld

Overmars beaamt de woorden van de trainer. "Eigen jeugd blijft het allerbelangrijkste. Zelfopgeleide spelers moeten kansen krijgen, dat staat op één. Maar de komst van ervaren spelers is prettig, daar vragen onze jonge jongens ook om", aldus Overmars.

Marc Overmars Pro Shots

Met het nieuwe beleid wil Ajax concurrenten PSV en Feyenoord op achterstand zetten. Sterker, Ajax wil volgens Overmars "het Bayern München van de eredivisie worden". Bayern is zowel sportief als financieel alle andere Duitse clubs de baas en domineert de Bundesliga al jaren.

"Het bedrag dat we voor Blind hebben betaald is vrij fors", erkent Overmars. "We hadden zes weken kunnen wachten, dan was de transfersom fiks lager geweest. Maar we wilden voor Sturm Graz (voorronde Champions League 25 juli en 1 augustus, red.) de boel redelijk klaar hebben. We kunnen dit doen, omdat we dit geld de afgelopen jaren bij elkaar hebben gesprokkeld."

STER reclame