Beetje bij beetje krijgen Cubanen toegang tot mobiel internet

time icon Aangepast
Reuters

In Cuba is het staatstelecombedrijf ETECSA begonnen met de introductie van 3G-internet. Het is de bedoeling dat aan het einde van het jaar alle klanten van de provider - zo'n 5 miljoen Cubanen - toegang hebben, schrijft persbureau Reuters. Dat is bijna de helft van de bevolking.

Het communistische land loopt jaren achter op het gebied van technologische vernieuwingen. Zo is het wel mogelijk om via wifihotspots online te komen op bepaalde plekken, maar blijft het voor Cubanen lastig om thuis of op de telefoon met het internet contact te maken. Dat moet nu gaan veranderen.

Maar een euro per uur is best veel geld in een land waar artsen iets meer dan 60 euro per maand verdienen.

Correspondent Marc Bessems over de kosten van internettoegang

Cuba loopt met de introductie van 3G ver achter op de technologische ontwikkelingen. In veel landen is 4G inmiddels de standaard, deze verbinding is sneller en biedt meer capaciteit. Ook maken telecomproviders en telefoonmakers zich al klaar voor de komst van het nog betere 5G.

"Je koopt voor ongeveer een euro een toegangscode tot het publieke wifi-netwerk en dan kan je een uurtje internetten", vertelt correspondent Marc Bessems. "Maar een euro per uur is best veel geld in een land waar artsen iets meer dan 60 euro per maand verdienen. Ik weet niet hoe duur een 3G-abonnement straks is, maar ik gok dat het voor de meeste Cubanen onbetaalbaar zijn zal."

'Radicale verandering'

Journalisten van staatsmedia horen bij de eersten die toegang hebben gekregen tot mobiel internet. "Het is een radicale verandering", zegt de 39-jarige Yuris Norido die voor enkele staatsmedia werkt. "Ik kan nu updates versturen waar ik ook ben."

Ook is dat internet dus deels gecensureerd. Kortom: een typisch Cubaanse vorm van vooruitgang: heel erg sloom.

Correspondent Marc Bessems

De verwachting is dat de Cubaanse regering het internet gaat gebruiken om zijn opvattingen te verspreiden, nu veel burgers online komen "We moeten de gelegenheid krijgen om de inhoud van de revolutie online te plaatsen", zei president Miguel Díaz-Canel in juli vorig jaar, toen hij nog vicepresident was.

"Je kunt wel overal wifi en 3G beschikbaar stellen, maar dat betekent niet automatisch dat iedere Cubaan toegang krijgt tot het internet", zegt Bessems. "Ook is dat internet deels gecensureerd. Kortom: een typisch Cubaanse vorm van vooruitgang: heel erg sloom."

Persbureau Reuters verwacht dat Cuba de toegang tot eigen, door de overheid gecontroleerde apps en websites gaat aanmoedigen door de kosten hiervan lager te maken dan het gebruik van andere diensten op internet. Tegelijkertijd denken analisten dat de introductie van mobiel internet er uiteindelijk toe leidt dat de overheid minder greep krijgt op de informatiestroom naar burgers.

STER Reclame