NOS NieuwsAangepast

Nieuwe president Cuba: Raúl Castro blijft de leider

Het Cubaanse parlement heeft Miguel Díaz-Canel gekozen als president. De 57-jarige Díaz-Canel, de afgelopen jaren vicepresident, is de opvolger van Raúl Castro. Zijn aantreden betekent na bijna zestig jaar een einde aan de alleenheerschappij van de familie Castro.

Díaz-Canel was de enige kandidaat. 603 van de 604 aanwezige parlementariërs stemden voor hem.

Het parlement koos Miguel Díaz-Canel als nieuwe president van Cuba.

Achter de schermen blijft Raúl Castro wel een stevige vinger in de pap houden. Hij blijft tot 2021 leider van de communistische partij, die volgens de grondwet de hoogste macht van het land is.

In zijn eerste toespraak als president zei Díaz-Canel dat hij van plan is om "de Cubaanse revolutie" voort te zetten. Raúl Castro blijft de leider van de revolutie, benadrukte hij.

Klik en bekijk hieronder in het kort het leven van Fidel en Raúl Castro in deze Google Amp Stories van NOS op 3. Deze manier van verhalen vertellen is nieuw. Aan het begin kun je een waarschuwing krijgen om op 'enable' te klikken, je kunt dit gerust doen.

Symbolisch

Waarnemers zien de machtswisseling vooral als symbolisch. Door iemand uit zijn eigen entourage naar voren te schuiven als opvolger, zou de 86-jarige Castro de communistische staat langer in stand willen houden.

Vooral onder jonge Cubanen groeit de weerstand tegen het communistische regime, dat het land leidt sinds de machtsgreep van Fidel Castro in 1959. De economische toestand is rampzalig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl