Ambassadeur VS niet gediend van kritiek Nederland op migratiebeleid Trump

De Amerikaanse ambassadeur in Den Haag is niet te spreken over de kritiek die Nederland heeft geuit op het migrantenbeleid van de Verenigde Staten. In een interview met tv-programma EenVandaag werd Pete Hoekstra specifiek gevraagd naar het scheiden van migrantenkinderen in de VS, waar president Trump onder zware druk uiteindelijk een einde aan maakte.

Het scheiden van migrantenkinderen en hun ouders gebeurt volgens Hoekstra al jaren. Dat de kinderen in kooien worden gezet, is "overdreven", zegt de ambassadeur. "De scheiding van gezinnen gebeurde al onder de regering van Obama, dit is niet het beleid van Donald Trump."

EenVandaag
@EenVandaag
Er werd met veel ontzetting gereageerd op het scheiden van migrantenkinderen van hun ouders in de VS. @petehoekstra, de Amerikaanse ambassadeur in Nederland in #EendVandaag: “Laten we niet overdrijven. De scheiding van migrantengezinnen werd al onder @BarackObama gedaan.”
7 maanden geleden

"Migratie is niet alleen een kwestie waar wij ons zorgen over maken. De EU, waar Nederland deel van uitmaakt, laat migrantenschepen terugkeren, stuurt ze terug de Middellandse Zee op." Volgens Hoekstra kan Nederland beter de problemen aanpakken in plaats van kritiek te hebben op de VS.

"Migratiestromen vormen een serieus probleem, waarmee zowel Europa als de VS te maken heeft."

Het scheiden van migrantenkinderen en hun ouders in de VS leidde wereldwijd tot verontwaardiging. Ook in de Tweede Kamer reageerden partijen uiterst kritisch, waaronder regeringspartijen. Premier Rutte sprak van "schrijnende" toestanden.

Hoekstra heeft gelijk dat er onder Obama en andere voorgangers van Trump ook weleens kinderen van illegale migrantenouders werden gescheiden, maar dat was sporadisch. Het gebeurde bijvoorbeeld als de ouder of verzorger was aangehouden voor een ander misdrijf dan het illegaal oversteken van de grens, bijvoorbeeld drugssmokkel. In dit stuk meer daarover.

Hoekstra ging ook nog kort in op zijn "teleurstellende" start als ambassadeur in Nederland. NOS-correspondent Wouter Zwart confronteerde hem eind vorig jaar met eerdere uitspraken dat er in Nederland no-gozones zijn en dat auto's en politici in brand worden gestoken door de islamitische beweging. "Nepnieuws", moest Hoekstra later erkennen. "Wie wil er nu zo beginnen", zegt Hoekstra tegen EenVandaag. "Ik heb ervan geleerd."

STER Reclame