NOS Nieuws

Ambassadeur VS niet gediend van kritiek Nederland op migratiebeleid Trump

De Amerikaanse ambassadeur in Den Haag is niet te spreken over de kritiek die Nederland heeft geuit op het migrantenbeleid van de Verenigde Staten. In een interview met tv-programma EenVandaag werd Pete Hoekstra specifiek gevraagd naar het scheiden van migrantenkinderen in de VS, waar president Trump onder zware druk uiteindelijk een einde aan maakte.

Het scheiden van migrantenkinderen en hun ouders gebeurt volgens Hoekstra al jaren. Dat de kinderen in kooien worden gezet, is "overdreven", zegt de ambassadeur. "De scheiding van gezinnen gebeurde al onder de regering van Obama, dit is niet het beleid van Donald Trump."

"Migratie is niet alleen een kwestie waar wij ons zorgen over maken. De EU, waar Nederland deel van uitmaakt, laat migrantenschepen terugkeren, stuurt ze terug de Middellandse Zee op." Volgens Hoekstra kan Nederland beter de problemen aanpakken in plaats van kritiek te hebben op de VS.

"Migratiestromen vormen een serieus probleem, waarmee zowel Europa als de VS te maken heeft."

Het scheiden van migrantenkinderen en hun ouders in de VS leidde wereldwijd tot verontwaardiging. Ook in de Tweede Kamer reageerden partijen uiterst kritisch, waaronder regeringspartijen. Premier Rutte sprak van "schrijnende" toestanden.

Hoekstra ging ook nog kort in op zijn "teleurstellende" start als ambassadeur in Nederland. NOS-correspondent Wouter Zwart confronteerde hem eind vorig jaar met eerdere uitspraken dat er in Nederland no-gozones zijn en dat auto's en politici in brand worden gestoken door de islamitische beweging. "Nepnieuws", moest Hoekstra later erkennen. "Wie wil er nu zo beginnen", zegt Hoekstra tegen EenVandaag. "Ik heb ervan geleerd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl