De dubbelvier tijdens het WK vorig jaar
NOS Sport

Vijf medailles voor Nederlandse roeiers in Luzern

Bij de wereldbekerfinale roeien in Luzern, het derde wereldbekertoernooi van dit seizoen, hebben de Nederlandse roeiers twee zilveren en drie bronzen medailles veroverd.

De vrouwen in de dubbelvier startten vanmorgen met brons. Olivia van Rooijen, Sophie Souwer, Nicole Beukers en Karolien Florijn moesten bij de Rotsee Regatta alleen Duitsland en Polen voorlaten.

Nederland, de huidige wereldkampioen, werd dit seizoen al eens eerste in Belgrado en ook vijfde in Linz, waar Lisa Scheenaard de plaats van Florijn innam.

'Brons heel lekker'

Van Rooijen was na afloop blij met de bronzen medaille. "Het is heel lekker dat het lukt om een medaille te halen. Het was een hele spannende race en het is goed om te merken dat we zo'n race ook hard kunnen maken."

Teamgenoot Souwer wist dat de concurrentie van de andere boten groot zou zijn. "Je hebt vier jaar de tijd om een sterke ploeg te vormen. De ploegen om ons heen worden ook steeds sterker en wij zijn ook nog aan het knutselen. Het is dan ook niet dat je hier zomaar als wereldkampioen even wint."

Zilver was er later op de dag voor de mannen vier-zonder. Björn van den Ende, Tone Wieten, Jasper Tissen en Bram Schwarz roeiden een steady race en haalden voor het eerst dit seizoen het podium. Alleen wereldkampioen Nieuw-Zeeland was een maatje te groot.

Ook de dubbelvier (Dirk Uittenbogaard, Stefan Broenink, Koen Metsemakers en Abe Wiersma) won, net als bij de wereldbekerwedstrijden in Linz, zilver. Duitsland ging er in de race als een raket vandoor, maar moest die snelle start bekopen. De Britten wonnen uiteindelijk voor Nederland dankzij een machtige eindsprint en Litouwen, de Europees en wereldkampioen, eindigde als laatste.

Holland acht

De Holland Acht moest net als in Linz genoegen nemen met het brons. Toen waren wereld- en Europees kampioen Duitsland en olympisch kampioen Groot-Brittannië te sterk, nu ging de winst opnieuw naar Duitsland. In een prachtig gevecht hielden de Duitsers Australië net achter zich.

Op gepaste afstand hield Nederland dankzij een uitstekende eindsprint de jonge Amerikaanse acht nog van het brons af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl