Jorke Kooijenga, Koen van Brussel, Bart Lukkes en Ward van Zeijl
NOS SportAangepast

Brons lichte dubbel-vier bij WB-finale in Luzern

In het derde en laatste weekeinde van het wereldbekerseizoen heeft de Nederlandse lichte mannendubbelvier brons veroverd.

Bij de Rotseeregatta in Luzern roeiden Jorke Kooijenga, Koen van Brussel, Bart Lukkes en Ward van Zeijl van start tot finish op de derde plaats. Duitsland en Denemarken waren te sterk.

TD roeibond is tevreden

Nederland had twaalf boten naar Luzern afgevaardigd. Negen ervan plaatsten zich voor een A-finale. Hessel Evertse, technisch directeur van de Nederlandse roeibond, is dan ook tevreden met de ontwikkeling van de talenten.

"Het gaat goed, heel goed". zegt Evertse. "We hebben de ambitie om vijf, zes medailles te halen bij de EK en de WK en je ziet dat we op toernooien meedoen om zoveel medailles."

Vooral de mannen-Acht heeft de aandacht van Evertse. Het is volgens de td "ongelooflijk belangrijk" dat Nederland bij de wereldbekerfinale twee Achten in het water heeft. "Wil je onderlinge competitie hebben, dan moet je met twee Achten het water op."

De ideale mix?

De ene Acht bestaat uit wat gelouterde roeiers, terwijl de tweede enkel uit talenten bestaat. Om tijdens de Spelen in Tokio goed voor de dag te komen, moet voor één boot een mix gemaakt worden van ervaring en talent.

Michiel Versluis, winnaar van olympisch brons met de Acht in Rio de Janeiro, weet dat er samengewerkt moet gaan worden met jongere roeiers. "Hier in Luzern gaat het tot nu toe erg goed."

"Er zit een nieuwe, talentvolle groep aan te komen", weet Versluis. "Het zijn jongens die op WK's voor junioren succesvol zijn geweest. Fysiek sterke jongens en technisch goed, die passen makkelijk in bij ons."

Acht finales op zondag

Zondag komen nog acht Nederlandse boten in actie. Bij de mannen zijn dat de twee-zonder-stuurman, de vier-zonder, de dubbelvier, een van de twee achten en een van de twee dubbeltweeën.

Bij de vrouwen haalden de acht, de dubbelvier en de dubbeltwee de finale.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl