De eerste 41 van in totaal honderden zwanen die vorige maand besmeurd raakten met stookolie in het Rotterdamse havengebied, zijn losgelaten. De zwanen zijn volledig hersteld en vrijgelaten bij Oude-Tonge op Goeree-Overflakkee, Zuid-Holland.

"Echt geweldig", zegt Simone Jay, coördinator bij het netwerk van vogelopvangcentra Son-respons. "Het zag er goed en gezond uit. Sommige zwanen hebben zelfs al een stukje gevlogen." Volgens dierenorganisaties is het natuurgebied een 'walhalla voor de zwanen'.

De zwanen konden zo vanuit de trailer het water inlopen.

Schone zwanen uitgezwaaid

Een Noorse olietanker botste vorige maand tegen een steiger in het Botlekgebied. Enkele honderden tonnen stookolie lekten weg en veel dieren, waaronder honderden zwanen, werden besmeurd. Daarop werd een noodopvang voor zwanen in gebruik genomen.

98 procent redt het

In totaal zijn 500 zwanen opgevangen. Daarvan zal 98 procent revalideren en de opvang kunnen verlaten.

Er is door de dierenopvang dan ook adequaat gereageerd op de milieuramp, zegt Jay. "Alle zwanen worden bij binnenkomst geregistreerd en onderzocht. Daarna verblijven ze minimaal 48 uur in wat wij noemen 'stabilisatie' en krijgen ze vocht en sondevoeding toegediend. Als ze stabiel genoeg zijn en zelf gaan eten, mogen ze worden gewassen, gespoeld en gedroogd."

De eerste zwanen zouden vorige week al worden vrijgelaten, maar uit een laatste bloedcontrole bleek dat de zwanen nog niet genoeg waren aangesterkt.

"41 zwanen zijn in een paardentrailer naar een locatie gebracht met voldoende voedsel, een goede waterkwaliteit en waar ze kunnen aansluiten bij andere zwanen", zegt Jay.

STER reclame