NOS NieuwsAangepast

Noodopvang voor met olie besmeurde zwanen geopend

 • Joris van Poppel/NOS
  Met olie besmeurde zwanen in de noodopvang
 • Joris van Poppel/NOS
  De zwanen zitten in de noodopvang achter schermen
 • Joris van Poppel/NOS
  Voor de noodopvang is een tent opgebouwd
 • Joris van Poppel/NOS
  Er is veel afwasmiddel nodig om alle zwanen schoon te krijgen

Bij de Maeslantkering in Hoek van Holland heeft Rijkswaterstaat een speciale noodopvang in gebruik genomen waar met olie besmeurde zwanen kunnen worden schoongemaakt. Door de aanvaring van een olietanker met een steiger, zaterdag, is 200 ton stookolie in het water terechtgekomen. Er zijn naar schatting zo'n 900 zwanen in het Botlekgebied met olie besmeurd geraakt.

Er zijn er tot nu toe ongeveer zwanen 400 gevangen en naar verschillende opvangplekken in Rotterdam gebracht om te worden schoongemaakt. Rijkswaterstaat, dat de opvang coördineert, denkt dat er nog 500 besmeurde vogels zijn die ook moeten worden gevangen en schoongemaakt. Die moeten uiteindelijk in de noodopvang terechtkomen.

Het wassen van de zwanen begint op zijn vroegst donderdag, omdat de dieren erg gestresst zijn en eerst tot rust moeten komen. Ze worden met afwasmiddel schoongemaakt, wat per zwaan ongeveer een uur kost. Daarna zullen ze nog een of twee weken in de opvang moeten verblijven om te herstellen, en dan pas kunnen ze weer worden vrijgelaten.

Een medewerker van de noodopvang legt uit dat een verzwakte zwaan die te snel wordt schoongemaakt kan sterven door uitputting.

'Zwanen moet eerst aanvetten voordat ze worden gewassen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl