NOS Nieuws

Maandelijks 130 rijexamens afgebroken vanwege levensgevaarlijk rijgedrag

Maandelijks worden zo'n 130 rijexamens voortijdig afgebroken omdat de examenkandidaat gevaarlijke situaties veroorzaakt op de weg. Het CBR, dat de examens afneemt, bevestigt een bericht daarover in De Telegraaf.

Het gaat volgens woordvoerder Nathalie Dingeldein van het CBR bijvoorbeeld om kandidaten die meerdere ingrepen van de examinator nodig hebben om op de weg te blijven. In sommige gevallen moet een examinator al ingrijpen voor de auto het parkeerterrein van het CBR heeft verlaten.

"Veel van deze examenkandidaten weten eigenlijk niet goed wat het verschil is tussen de eerste en de derde of vierde versnelling, dus zij hebben het schakelen nog niet onder de knie", vertelt Dingeldein in het NOS Radio 1 Journaal. "Deze kandidaten zijn absoluut nog niet klaar voor het rijbewijs, en hebben dus bij ons niets te zoeken."

Maatregelen

Het CBR neemt in het najaar maatregelen die ertoe moeten leiden dat zulke situaties minder vaak voorkomen. Als iemand straks tijdens het afrijden zo slecht presteert dat het examen wordt afgebroken, moet hij zes weken wachten voor hij opnieuw mag afrijden. Nu is dat nog twee weken.

De maatregel moet er ook toe leiden dat de druk op examinatoren afneemt. Het CBR kampt met een groot tekort aan examinatoren, waardoor mensen die willen afrijden soms lang moeten wachten voor ze er terechtkunnen. Als meer mensen in één keer slagen, hoeven examinatoren zich minder bezig te houden met herexamens en hebben ze meer tijd voor nieuwe examenkandidaten.

"Onze examinatoren worden geconfronteerd met (zeer) slecht voorbereide kandidaten. Als meer kandidaten goed voorbereid op examen zouden komen, stijgt het slagingspercentage verder en daalt het aantal herexamens", schrijft algemeen directeur Delsing van het CBR in een brief aan minister Van Nieuwenhuizen.

Goede rijopleiding

De redenen waarom kandidaten zo slecht presteren tijdens het examen variëren. In sommige gevallen gaat het om mensen die na een paar rijlessen al examen willen doen, met een rijschoolhouder die daarin meegaat. In andere gevallen heeft iemand een verkeerde rijopleiding gevolgd, die minder goed bij hem past.

Het CBR hoopt dat het straffen van examenkandidaten die veel ernstige fouten maken, een afschrikwekkende en preventieve werking heeft. Het exameninstituut wil dat mensen die hun rijbewijs willen halen beter uitzoeken bij welke rijschool ze dat het beste kunnen doen. Want het is volgens Dingeldein erg belangrijk om een goede en veilige rijschool te nemen: "Met je rijopleiding leg je een basis voor een veilig leven op de weg. Daar heb je de rest van je leven plezier van."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl