Aangepast

Je theorie-examen met minder zwetende handjes?

Zo'n 1500 mensen die vandaag het theorie-examen voor hun rijbewijs doen, hebben het net iets relaxter dan normaal. Kandidaten hoeven een vraag niet meer meteen te beantwoorden, maar mogen die 'markeren' en later nog eens bekijken. Het CBR experimenteert vandaag met die nieuwe vorm.

Nu is het nog zo dat je per vraag een aantal seconden hebt. In deze nieuwe vorm hoef je niet altijd meer direct te antwoorden, wat vooral handig is als je bijvoorbeeld dyslexie hebt. Je markeert dan de vraag en kan die later nog eens bekijken. En dat ziet er zo uit.

Je hebt dus geen langere antwoordtijd per vraag, maar mag de volgorde waarin je de vragen beantwoordt zelf bepalen. Voor het hele examen krijg je ongeveer een halfuurtje. Dat geldt overigens niet voor het onderdeel 'gevaarherkenning', daar krijg je nog steeds acht seconden per vraag.

Een beter examen

Het CBR denkt dat het voor examenkandidaten prettig is als ze door het examen kunnen bladeren. "Het past in de stappen die we zetten om het examen beter te maken", zegt woordvoerster Natalie Dingeldein. "Je kunt beter je eigen tijd indelen. En we onderzoeken nu of mensen dat ook echt vinden, en of het slagingspercentage bijvoorbeeld omhoog gaat."

Zonder tijdsdruk zit je toch iets meer op je gemak.

Examenkandidaat Rianne

Ik dacht eigenlijk dat ik gezakt was", zegt Cindel, die net examen heeft gedaan. "De nieuwe methode is erg fijn. Zonder tijdsdruk zit je toch iets meer op je gemak. Dat terugbladeren is gewoon handig voor als je een vraag even niet weet."

Rianne is ook geslaagd en was net als Cindel blij met de methode. "Je kan je eigen tijd indelen en iets langer doen over een vraag. En als je een vraag niet zeker weet, kan je die markeren en op het eind kijken of je die dan wel weet."

Het experiment wordt gehouden onder mensen die vandaag examen doen in Amsterdam, Arnhem, Barendrecht, Eindhoven en Zwolle. De vorm mag dan een experiment zijn: als je slaagt is het resultaat wel gewoon geldig. Aan de inhoud van het examen verandert dan ook niks.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Deel artikel: