NOS NieuwsAangepast

CBR: 'Je kunt moeilijk bij elk examen een windmachine neerzetten'

Veel ongelukken op de weg door de storm

De verkeerskaart kleurt vandaag felrood en bergers ruimen het ene ongeval na het andere op. Het is duidelijk dat het verkeer in Nederland flinke last heeft van de westerstorm.

Vooral vrachtwagenchauffeurs hebben het zwaar: door heel het land zijn vrachtwagens omgewaaid, gestrand of van de weg geraakt. "Dat heeft tot levensgevaarlijke situaties en afsluiting van rijbanen geleid", schrijft Rijkswaterstaat. De overheidsinstantie adviseert vrachtwagenchauffeurs om niet de weg op te gaan.

Voor vrachtwagenchauffeurs blijkt het lastig om zich voor te bereiden op windsnelheden zoals van vandaag. Zo mogen rijscholen zelf bepalen hoeveel aandacht ze tijdens hun praktijkopleiding besteden aan extreem weer, blijkt uit een rondvraag. "We leiden tijdens praktijklessen op voor de rijbewijscriteria van het CBR. Harde wind is daar niet in opgenomen", zegt een woordvoerder van Hoekstra Opleidingen in Alkmaar. "Wel spelen we tijdens de les in op de omstandigheden. Op een dag als vandaag komt het dus zeker voorbij."

We willen dat iedereen een eerlijke kans krijgt en onder gelijke omstandigheden afrijdt.

Irene Heldens van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen

Chauffeurs in spé worden tijdens praktijkexamens dus niet getoetst op extreem weer "We willen dat iedereen een eerlijke kans krijgt en onder gelijke omstandigheden afrijdt. Je kunt moeilijk tijdens elk examen een windmachine neerzetten", zegt woordvoerder Irene Heldens van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen. Wel moeten truckchauffeurs tijdens hun theorie-examen kunnen uitleggen wat de gevaren zijn van rijden met harde wind.

Het CBR heeft de meeste rijexamens van vandaag afgelast. Rijscholen laten hun lessen wel doorgaan. "Dit is juist een goede kans om leerlingen een idee te geven hoe windvlagen voelen", zegt Melanie Docter van Van Buuren Opleidingen.

Docter vergelijkt rijden tijdens extreem weer met aquaplanen. "Tijdens autorijlessen vertelt de instructeur ook dat je met regenbuien moet opletten dat je niet de macht over het stuur verliest, terwijl je de eerste fikse bui soms pas na het behalen van je papiertje krijgt. Onze instructeurs vertellen leerlingen bijvoorbeeld hoe ze tijdens harde wind hun lading het beste kunnen verdelen en dat ze meer afstand moeten houden, maar op zo'n westerstorm kun je je nooit volledig voorbereiden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl